Flygets hållbarhet – del 1 av 3

I tre delar kommer flygets hållbarhetsarbete att presenteras utifrån tre rapporter från Sverige och Europa som publicerats och visats på ett webinarium som Transportföretagen Flyg arrangerat tidigare i vår. I del ett läggs fokus på Europas väg till ett flyg utan några nettoutsläpp av koldioxid år 2050.

Tidigare i vår arrangerade Transportföretagen Flyg ett webinarium om flygets hållbarhetsarbete med fokus på tre rapporter som alla syftar till att minska flygets klimatpåverkan. Det digitala seminariet modererades av Fredrik Kämpfe från Transportföretagen och de inbjudna talarna var Martina Di Palma från European Regions Airline Association (ERA), Julia Hansson från IVL Svenska Miljöinstitutet och Maria Fiskerud, Klusterledare för Fossilfritt flyg 2045. I tre delar på flyg24nyheter redogörs för hur flygets hållbarhetsarbete ser ut just nu utifrån webinariet.

I det första inlägget av tre från Transportföretagens webinarium om flygets hållbarhet skildras Martina Di Palmas, Sustainability Manager på ERA, presentation av rapporten Destination 2050.

Rapporten Destination 2050 syftar till att visa en utstakad väg för hur det europeiska flyget ska ha noll nettoutsläpp år 2050 samtidigt som man även har en ökning av antalet resenärer. Bakom rapporten står Airlines for Europe (A4E), Airports Council International Europe (ACI), AeroSpace and Defence Industries Association of Europe (ASD), Civil Air Navigation Services Organisation (CANSO) och även ERA. Det är alltså stora och tunga aktörer inom hela den europeiska flygbranschen som står bakom rapporten som pekar på fyra viktiga faktorer för att lyckas med ett obefintligt nettoutsläpp av koldioxid från det europeiska flyget.

De avgörande fyra faktorerna för flygets omställning, enligt Destination 2050, är flygplans- och motorteknologi, flygtrafikledning och drift, biobränslen och ekonomiska åtgärder som exempelvis styrmedel. Samtliga fyra faktorer måste utvecklas och arbetas med för att nå målet år 2050 men Martina Di Palma lyfter särskilt fram att den förväntade introduktionen av vätgasflygplan år 2035 är en viktig del för noll koldioxidutsläpp från flyget i Europa. Samtidigt menar Di Palma att det är viktigt att inte bara fokusera på en teknik utan elflyg, olika typer av biobränsle samt vätgasflygplan behövs för flygets omställning.

För att nå målet att flyget i Europa ska ha noll nettoutsläpp år 2050 krävs samarbete mellan många aktörer både inom och utanför flygbranschen. Martina di Palma lyfte fram att Europas länder, myndigheter och dess regeringar ska arbeta för att stimulera forskning och utveckling av flygteknik, främja gemensamt europeiskt arbete med forskning och utveckling samt på ett effektivt sätt vara redo för att certifiera nya tekniker. Di Palma menar också att intäkter från EU:s system för handel med utsläppsrätter kopplat till flyget ska gå tillbaka till projekt som syftar till att minska flygets klimatpåverkan för att man ska lyckas med målet år 2050.

Avslutningsvis visar pekade Martina Di Palma på att flygbranschen är på rätt plats i färdplanen just nu och på väg mot noll nettoutsläpp av koldioxid från flygresor i Europa och att det nu är upp till regeringar och EU för att gå vidare och komma framåt. Alla inblandade aktörer måste alltså samarbeta för att flygets utsläpp ska minska, precis som inom andra industrier. 

(Foto: Free-Photos från Pixabay)

2 kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.