Flygets hållbarhet – del 3 av 3

I tre delar kommer flygets hållbarhetsarbete att presenteras utifrån tre rapporter från Sverige och Europa som publicerats och visats på ett webinarium som Transportföretagen Flyg arrangerat tidigare i vår. I del tre är det fokus på Fossilfritt flyg 2045 i Sverige.

I den avslutande delen av totalt tre från Transportföretagens webinarium om flygets hållbarhet återberättas Maria Fiskerud, Klusterledare för Fossilfritt flyg 2045, presentation om vägen till fossilfritt flyg år 2045 i Sverige. Läs även del 1 och del 2.

Fossilfritt flyg 2045 syftar bland annat till att skapa en långsiktig nationell plan för att aktörer inom flygbranschen ska samarbeta för att på ett framgångsrikt sätt forska och skapa innovationer. Maria Fiskerud belyste bland annat att det finns företag som har den nödvändiga tekniken för ett hållbarare flyg men frågar sig vem som kan tänka sig att betala för tekniken. Samtidigt finns flygbolagen som vill ha tekniken, men som inte anser sig ha tillräckligt med pengar för att kunna introducera tekniken. Därför är det av stor vikt att det kommer snabba och tydliga beslut från politiker som stödjer flygbranschen och dess ”kringindustrier” enligt Maria Fiskerud.

För att nå ett fossilfritt flyg år 2045 krävs också mycket internationellt samarbete framförallt inom EU där harmonisering av policy för framtidens flyg kan tas fram. Fiskerud menar också att det är lämpligt med en reduktionsplikt i hela Norden men gärna i hela EU. Maria Fiskerud lyfter även fram att det behövs tydliga strategier för el- och vätgasflyg framöver och att det är viktigt att skapa en betalningsvilja bland resenärer för att betala för att resa hållbart med flyg. Vidare finns det, enligt Fiskerud, brister i finansiering, politiken, infrastruktur, kommunikation och forskning, för att kunna föra arbetet för fossilfritt flyg ännu snabbare framåt. Även att de flesta projekt rörande ett hållbart flyg sker på regional nivå och inte på nationell nivå är ett problem för Sverige.

Det behövs även arbetas med att knyta samman de olika trafikslagen bättre och att flyget måste vara en del av detta i Sverige. Sverige ligger i täten för en omställning av flyget och ett exempel på detta är att inget land i världen har haft biobränsle på så många flygplatser som Sverige haft. Samtidigt understryker Maria Fiskerud att det är viktigt att Sverige fortsätter att ligga i täten och driva på omställningen av flyget internationellt. Efter tre delar om flygbranschens hållbarhetsarbete just nu är det tydligt att det behövs mycket samarbete både på nationell och internationell nivå med samtliga aktörer som på något sätt påverkar flyget. Det behövs även beslut från politiker för att stödja flygets omställning och mål som för Sveriges del är ett fossilfritt inrikesflyg år 2030, helt fossilfritt flyg år 2045 och för Europa där målet är ett flyg med noll nettoutsläpp av koldioxid år 2050.  

(Foto: Victoria Ström)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.