Lufthansa tar över flygplan & personal från Air Berlin

Air_Berlin_Boeing_737-700;_D-ABBV@TXL;09.04.2013_701be_(8888559852).jpg
Air Berlin landar för sista gången med Lufthansa förbereder för fler starter. FOTO: Wikimedia Commons.

Nu är det klart, efter långa förhandlingar, har ett uttalande från Lufthansas Vd Carsten Spohr kommit och i det säger han att Lufthansa kommer att ta över 81 flygplan och 3 000 personer från Air Berlin när bolaget läggs ned i slutet av oktober.

Totalt kommer 3 000 av totalt 8 500 anställda hos Air Berlin att flyttas över till Lufthansa tillsammans med över 80 flygplan. Enligt AFP ska avtalet ha skrivits under torsdagsförmiddagen, men det är oklart om övertagande ska ske i samband med nedläggningen av Air Berlin i slutet av oktober, eller tidigare.

De 81 flygplan som Lufthansa nu tar över motsvarar drygt hälften av Air Berlins flotta som idag som består av 144 flygplan, och den andra intressenten av Air Berlin, easyJet förhandlar enligt thelocal.de fortfarande med Air Berlin om övertagande av 20 till 30 Airbus A320 flygplan. De flygplan som Lufthansas kommer att ta tros vara flygplan från Airbus A320-familjen men också Bombardier Dash 8 Q400.

Lufthansas övertagande av stora delar av Air Berlin innebär att man får en dominerande ställning även i den tyska huvudstaden, förutom de hubbar som man idag har i Frankfurt och München där man dominerar. Lufthansa har främst haft närvaro i Berlin tidigare via sina dotterbolag Eurowings och germanwings i hård konkurrens med Air Berlins hubbverksamhet medan Lufthansabolagen har satsat på ”point to point” trafik och feederlinjer till Frankfurt och München hubbarna.

Kostnaden för Lufthansas övertagande kommer enligt Vd Spohr att vara en investering på 1,5 miljader euro, men han beskriver övertagandet som en fantastisk milstolpe i Lufthansa och Air Berlins historia. Spohr tillägger också att 81 flygplan var maximum antalet flygplan som Lufthansa fick ta över från Air Berlin för den tyska regeringen.

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.