Reaktion: Bromma flygplats kan drivas vidare i privat regi

Det privata Bromma Airport Group vill ta över Bromma flygplats. Det skapar förutsättningar för att rädda kvar många svenska inrikeslinjer skriver Peter Larsson VD på Svenska regionala flygplatser.

Bromma är viktig för hela landets tillgänglighet. Vi välkomnar det privata initiativet som vill ta över driften av flygplatsen om inte staten vill. Vi delar uppfattningen att Bromma kan drivas både lönsamt, långsiktigt och med lägre utsläpp.

Svenska regionala flygplatser (SRF) företräder de flesta av landets flygplatser som alla har egna lokala ägare. Bromma flygplats tillhör idag det statliga bolaget Swedavia. Många av de regionala flygplatserna är direkt beroende av förbindelsen till Stockholm just genom den speciella profil som Bromma flygplats har.

SRF välkomnar det initiativ som Bromma Airport Group (BAG) och ACR har presenterat.
ACR är välkända för SRF då de idag driver flygtrafiktjänst vid huvuddelen av SRF’s medlemsflygplatser. SRF’s medlemsflygplatser arbetar dagligen med att skapa intäkter och få ned kostnader och delar BAG’s och ACR’s uppfattning att Bromma har förutsättningar att kunna drivas lönsamt.

Sveriges första helt fossilfria flygplats                                                         

Bromma flygplats särskilda profil med mindre flygplanstyper till mindre destinationer, skapar viktig tillgänglighet för många små orter runt om i landet.
Framtiden för Bromma flygplats är ingen Stockholmsfråga utan en Sverigefråga. För att vidmakthålla goda förbindelser krävs långsiktighet. På Bromma flygplats har nyligen stora investeringar gjorts vilket gör flygplatsen livskraftig under väldigt lång tid.  

Brommas profil med mindre propellerflygplan ger också betydligt lägre utsläpp jämfört med Arlandas stora mängd jetflygplan. Flygningarna från Bromma skapar inte heller några höghöjdseffekter.

Bromma är helt rätt för framtidens elflyg. SRF tror, precis som BAG, att Bromma flygplats kan bli Sveriges första helt fossilfria flygplats. Om Bromma flygplats får fortsätta i ny regi, medverkar SRF gärna med medlemsflygplatsernas erfarenheter för att få ned utsläppen på Bromma.

Vi uppmanar regeringen och Stockholm Stad att snarast sätta igång förhandlingarna med Bromma Airport Group om en nystart för Bromma flygplats. Det är nödvändigt för tillgängligheten i hela landet.

Foto: Svenska regionala flygplatser

Peter Larsson
VD Svenska regionala flygplatser  

(Foto: Bromma flygplats, Peter Phillips)

5 kommentarer

  1. Bromma är inte alls viktig för ”hela Sverige”. Arlanda kan avvecklas. Vi har redan en stor flygplats i regionen som är ett nav för hela Sverige.
    Lägg ner.

    1. Om Bromma inte alls är viktig och Arlanda kan avvecklas, vilken stor flygplats är det då som är nav för hela Sverige?

  2. Ärligt man undrar om Peter Larsson har alla tomtar på loftet. Swedavia har som statligt bolag ett avtal med Stockholms kommun om hyra av marken som omfattar Bromma flygplats. Hyran är på 5 mnkr per år och 1 kr per passagerare. Detta avtal baserar sej på ett avtal mellan kommun och stat. Att ett vinstdrivande privat bolag skulle få samma hyresvillkor som ett statligt bolag är lika med noll. Här styr den kommunala likhetsprincipen, annars kan varje företagare som hyr mark av Stockholms kommun åberopa samma hyresnivå. Om Bromma Airport Group tar över lär det bli så dyrt att flyga till och från Bromma att det blir konkurs inom 6 månader.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.