Regeringen: Bromma flygplats ska läggas ner

Regeringen går vidare med planerna om att lägga ner Bromma flygplats och en utredning om en förtida nedläggning av flygplatsen ska vara klar redan i augusti. BRA, som ska återstarta sin reguljärtrafik den 12 maj med Bromma som nav, är starkt kritiska till beslutet.

Regeringen vill lägga ner Bromma flygplats och går nu vidare med detta med en utredning om en förtida nedläggning av Stockholms cityflygplats som ska vara klar redan i augusti. Swedavia anser att det inte är lönsamt att driva Bromma flygplats vidare och då menar regeringen att det är dags att stänga flygplatsen på grund av att flygresandet minskat.

BRA, som före pandemin var den största operatören på Bromma, och återupptar sin reguljärtrafik den 12 maj med flygplatsen som nav, är strakt kritiska till beslutet som man menar är fattat på siffror från sommaren år 2020 då läget var ett helt annat än vad det är nu. Beslutet grundar sig enligt BRA på att BRA var i företagsrekonstruktion och därför inte bedömdes kunna komma tillbaka till marknaden. Bedömningen var också att Norwegian hade lämnat Sverige för gott. Därmed skulle det finnas gott om utrymme på Arlanda även utan en utbyggnad av flygplatsen. Så är läget inte nu.

Även Transportföretagen är kritiska till beslutet och konstaterar att regeringen inte ger några tydliga löften om Arlandas långsiktiga utveckling. Dagens utspel har inte föregåtts av remiss eller dialog med berörda aktörer från regeringens sida och riskerar att lägga en våt filt över Stockholmsregionens tillgänglighet med flyg, såväl inrikes som utrikes skriver Transportföretagen.

”Jag har svårt att förstå hur regeringen resonerar. Det handlar inte om klimatet och buller eftersom det är utmaningar flygbranschen kommer att möta. Det handlar inte om ekonomi eftersom det finns privata intressenter som är villiga att ta över Bromma från Swedavia. Jag kan bara tolka beskedet som ytterligare ett tecken på att regeringen saknar en sammanhållen flygpolitik”, säger Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen Flyg.

Under året har även ett privat initiativ, Bromma Airport Group, bildats och sagt att man är beredda att ta över driften av Bromma flygplats om Swedavia inte vill driva flygplatsen vidare. Det verkar inte påverka regeringens beslut om att stänga en viktig del av Sveriges infrastruktur.

”Att fatta beslut om att stänga ned en betydande del av infrastrukturen i Sverige mitt under en pandemi kan vara förödande för tillgängligheten i Sverige och för det fortsatta hållbarhetsarbetet för flyget”, säger BRAs ägare Per G Braathen om beslutet.

BRA har som målsättning att vara det första fossilfria flygbolaget i världen, öka biobränsleanvändningen och att vara det första kommersiella flygbolag som flyger elflygplan i Sverige inom fem år. Redan idag flyger BRA det klimateffektivaste regionalflygplanet i världen, erbjuder sina kunder att välja MiljöClass som är en biljett där fossilt bränsle är utbytt mot biobränsle samt klimatkompenserar för alla flygresor. Allt detta möjliggör målsättningen att Bromma skall vara en fullt elektrifierad flygplats år 2035 och därmed inte behöver stängas.

(Foto: Peter Phillips)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.