BRA-ägaren: Arlanda är svaret på det optimala inrikesnätet

BRAs ägare Per G. Braathen ser inte Bromma flygplats som en nödvändighet för BRAs framtid och menar att om Sveriges inrikesnät ska bli optimalt efter pandemin är Arlanda nyckeln till framgång.

Framtiden för Stockholms cityflygplats Bromma är osäker. Swedavia har konstaterat att det inte är affärsmässigt motiverat att driva Bromma flygplats längre på grund av pandemin och de lägre passagerarantalen som är nu och som väntas de närmaste åren. Ett större fokus på Arlanda som Stockholms huvudflygplats är istället framtiden menar Swedavia, om flygplatsen får långsiktiga förutsättningar för att utvecklas.

Flygbolaget BRA som före pandemin var den dominerande aktören på Bromma flygplats och haft Bromma som ett viktigt argument för att locka till sig resenärer ser dock att man inte behöver Bromma flygplats framöver om man får rätt villkor för att operera på Arlanda flygplats istället. Det är bland annat bra slotar, utrymme på Arlanda och transfersamarbeten med de större bolagen på flygplatsen enligt Dagens Industri som intervjuat BRAs ägare, norrmannen Per G. Braathen.

Per G. Braathen säger i intervjun med Dagens Industri att BRA med sina mindre flygplan ATR 72-600 (72 passagerare) kan ta hand om trafik till och från mindre orter där SAS egna flygplan, Airbus A320neo (180 passagerare) är för stora, om BRA flyttar till Arlanda. SAS hyr dock in de mindre flygplanstyperna Bombardier CRJ 900 och ATR 72-600 från CityJet och Xfly för trafik på SAS linjenät i dagsläget.

Vidare tycker Per G Braathen att Sverige är ett för litet land för att ha två konkurrerande inrikesnät och att det riskerar att linjer försvinner ut i landet från Stockholm.

”För att hitta en väg framåt för flyget måste vi ha en gemensam plan. Man måste tänka nytt eftersom läget är så extremt. Klart är att det i ett litet land som Sverige inte går att ha två konkurrerande nätverk i inrikesflyget. Och där tåget är ett bättre alternativ, ska de ta över. Kundunderlaget efter krisen kommer inte vara tillräckligt stort för allt”, säger Per G. Braathen till Dagens Industri.

Per G. Braathen vill se ett beslut om Bromma flygplats framtid nu enligt Dagens Industri. Antingen ett beslut om att Bromma flygplats finns kvar till år 2038 och att BRA då fortsätter att använda sig av flygplatsen och investera där eller att cityflygplatsen stängs nu.

(Foto: Peter Phillips)

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.