Lägre risk att smittas av COVID-19 ombord på flyg än i mataffären

En studie från Harvard visar att det är en lägre risk att smittas av COVID-19 ombord på ett flygplan än vad det är när man går och handlar i en affär eller äter ute på resturang. Enligt studien beror detta bland annat på de luftfilter för kabinluften som finns på flygplanen.

Harvard T.H. Chan School of Public Health har genomfört vad som beskrivs som den mest hittills omfattande studien kring risken att smittas av COVID-19 ombord på ett flygplan. Studien visar att de flertalet lager av förebyggande skydd mot viruset som flygbolag tagit fram och hur flygplanen fungerar gör att det är en lägre risk att smittas av coronaviruset ombord på ett flygplan jämfört med att äta ute på resturang eller gå och handla i en affär uppger det amerikanska flygbolaget Delta Air Lines.

Studien har kommit fram till att den främsta enskilt viktigaste orsaken till den relativt låga risken att smittas av coronaviruset ombord på ett flygplan är användningen av munskydd bland resenärer och besättning. Detta i kombination med omfattande rengöringsprotokoll och avancerad ventilation och luftfilter gör risken att smittas av coronaviruset ombord på ett flygplan är minimal.

”Vårt team fann att, tillsammans med sina högpresterande ventilationssystem, har de åtgärder som flygbolagen införts, inklusive obligatorisk användning av munskydd, minskat riskerna för
viral överföring ombord på ett flygplan”, säger Leonard Marcus, Co-Director på APHI (Aviation Public Health Initiative) vid Harvard.

Luften i en flygplanskabin byts ut var 2-6:e minut uppger Delta Air Lines och strömmar igenom så kallade HEPA-filter vilket är filter med samma egenskaper som används i operationssalar på sjukhus. Certifierade HEPA-filter som används ombord på dagens flygplan blockerar och fångar in 99,97 procent av luftburna partiklar enligt National Geographic. Ungefär 40 procent av luften i en flygplanskabin återanvänds och passerar HEPA-filtret medan de resterande 60 procenten luft i kabinen består av fräsch luft som hämtas från utanför flygplanet.

(Foto: KLM)

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.