Transportföretagen flyg efterlyser besked från regeringen

En ökad smittspridning under hösten gör att ännu en nedgång av resenärer hos flygbolagen är ett faktum och därför efterlyser Transportföretagen flyg besked och nya åtgärder från regeringen för att stödja flygbranschen men detta har hittills uteblivit.

Under fredagen höll infrastrukturministern Tomas Eneroth en presskonferens om hur coronapandemin påverkar transportsektorn. Transportföretagen flyg hade förhoppningar om att nya åtgärder för att hjälpa flygbranschen under pandemin skulle presenterats då den andra vågen av pandemin återigen dragit ner passagerarsiffrorna och intäkterna i botten för många flygbranschens aktörer. Några nya åtgärder för att stödja flygbranschen uteblev dock och Transportföretagen flyg menar att besked behövs nu.

”Flyget genomlider sin värsta kris någonsin och den blir långvarig. Trafiknedgången drabbar våra medlemsföretag oerhört svårt. När passagerarna uteblir slår det obarmhärtigt mot alla företag som arbetar med flyget. Dessutom är det närmast fritt fall nu för flygets infrastruktur eftersom den normalt finansieras av flygets passagerare genom biljettpriset. Vi behöver besked här och nu om åtgärder. Till exempel efterfrågar vi att regeringen förlänger kreditgarantierna för flygföretag och gör det möjligt för till exempel marktjänstföretag att ta del av stödet”, säger Fredrik Kämpfe, branschchef, Transportföretagen flyg.

Vidare efterlyser Transportföretagen flyg också en strategi för återstarten och pekar på vikten flyget spelar för Sveriges exportföretag. Ett stöd till flygbranschen och fler möjligheter för en del aktörer inom branschen att ta del av befintligt stöd är också nödvändigt för att inte försena återhämtningen för flygbranschen.

”Vi behöver en strategi för återstarten. Våra medlemsföretag efterfrågar avgiftslättnader såväl som aktivt stöd för att flygindustrins återhämtning inte ska försenas ytterligare. Samhället behöver flyget. Svenska exportföretag måste ut i världen igen. Människor vill återse sina familjemedlemmar, vänner och kollegor i andra länder. Regeringen ger inga besked alls om europeisk koordinering av reserestriktioner och tester som kan möjliggöra resor. Flygbolagen behöver kunna planera sin verksamhet för nästa år. Vi hade absolut hoppats på mer tydliga besked från regeringen i denna fråga”, avslutar Fredrik Kämpfe.

Det beskrivs som en mindre risk att smittas av COVID-19 ombord på ett flygplan än att gå i en affär och det beror på flera förebyggande skyddande lager samt rutiner som flygbranschen tagit fram enligt en studie från Harvard.

(Foto: Victoria Ström)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.