Snart börjar Air Leap flyga ATR 72

Från och med den 2 augusti ökar Air Leap kapaciteten på sina flygningar till och från Gotland när bolagets första ATR 72-500 sätts i trafik.

Air Leaps flygplansflotta består i nuläget av ett antal Saab 340-flygplan som har plats för 33-36 passagerare, men i veckan har bolagets första ATR 72-500 levererats till bolagets bas på Arlanda efter en leveransflygning från Köpenhamn. Flygplanets registrering är SE-MDA och levererades i november 2008 till Golden Air efter att levererats ny till irländska Aer Arann i mars samma år. SE-MDA flög hos Golden Air/Braathens Regional och sedermera även i BRAs färger fram till april 2019 då MDA togs över av danska DAT, Danish Air Transport.

Den första kommersiella flygningen för Air Leaps första egna ATR 72-500 som har plats för 72 passagerare blir den 2 augusti då flygplanet ska sättas in på bolagets Visby-slingor. Dessutom kommer SE-MDA även att flyga enstaka gånger på bolagets linjer från Stockholm Bromma till Halmstad och Ronneby. Först kommer dock SE-MDA att målas i Air Leaps färger då flygplanet just nu är helt vitmålat.

Air Leap har tidigare haft ATR 72-trafik på sina linjer från Mariehamn till Åbo och Stockholm genom wet-leasing från DAT. SE-MDA har redan flugit på Air Leaps linjer, mellan den 1 och 20 mars enligt data från Flightradar24 men då med DAT som operatör av flygplanet. Under hela april och stora delar av maj har SE-MDA befunnit sig på Ljubljanas flygplats i Slovenien, troligen på grund av ett större tekniskt underhåll.

I oktober 2019 tillkännagav Air Leap att man skulle tillföra två ATR 72-500 till sin flotta under början av 2020 som skulle komplettera bolagets Saab 340 men det blir alltså först i augusti som bolaget börjar att flyga ATR 72 i egen regi. En orsak till Air Leaps infasning av ATR-flygplan beror på krav från den åländska landskapsregeringen att flyga deras upphandlade linjer från Åland, vilket Air Leap gör, med ett flygplan som har plats för minst 60 passagerare.

(Foto: Air Leap)

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.