Nya Alitalia igång med rabatt på flygbiljetter

Det nya Alitalia har lanserats med ett nytt namn, ny ledning och rabatterade priser på inrikeslinjer och på trafiken till Europa från Italien som nu återupptas.

Den italienska staten har tagit över Alitalia och hoppas att man nu har avslutat en lång tid av ekonomiskt kaos för det förlusttyngda flaggflygbolaget. Det nya Alitalia som fått namnet Alitalia-Tai istället för det gamla bolagsnamnet Alitalia-Sai har fått en budget på tre miljarder euro och en flygplansflotta på ungefär 100 flygplan vilket är 15 flygplan färre än vad Alitalia hade tidigare.

För att uppmärksamma att det nya Alitalia har lanserats med bland annat en ny ledning där VD:n kommer från telekommunikationsbranschen har bolaget nu 20 procent rabatt på flygresor på inrikeslinjer och europeiska linjer som startar upp allt efter som restriktioner hävs i spåren av coronapandemin. Alitalia har även valt att starta ett flertal nya inrikeslinjer från Rom och Milano enligt ch-aviation.

Om nu staten kommer att få rätsida på Alitalias ekonomi återstår att se. Bolagets affärsplan är inte känd mer än att man ska göra ett plus minus noll resultat år 2022 och sedan vinst året efter. Den minskade flygplansflottan och försök att effektivisera Alitalia kommer också innebära att 4 000 till 5 0000 anställda på bolaget riskerar förlora sina jobb vilket gör fackförbunden skeptiska. Som jämförelse har Alitalia 108,1 anställda per flygplan medan exempelvis SAS har 68,3 anställda per flygplan och Ryanair Group 36 anställda per flygplan.

Alitalia har sedan år 1974 fått stöd på 12 miljarder euro för att hålla sig flygande enligt Forbes och det har flera gånger gjorts försöka med att sälja flygbolaget till privata aktörer som till exempel Delta Air Lines och Lufthansa. Dock utan att lyckas.

(Foto: Alessandro Ambrosetti)

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.