Norwegian presenterar räddningsplan – betalar bara ”helt nödvändiga” fakturor

Norwegian enbart att flyga i Norge fram till slutet på mars 2021 och sedan gradvis öka trafiken utanför landet på välbeprövade destinationer där det finns en efterfrågan. Det är en del av Norwegians räddningsplan.

Just nu flyger Norwegian enbart med sju Boeing 737-800 på det norska inrikesnätet och så ser det ut att bli under nästan ett års tid. Enligt check-in.dk så kommer det norska lågprisflygbolaget fram till slutet på mars år 2021 enbart att upprätthålla en minimal verksamhet inom Norge. Alla andra flyglinjer stoppas fram tills sommartidtabellens början den 28 mars 2021 då nya Norwegian ska lanseras.

Av den räddningsplan som Norwegian presenterat under måndagen så framgår det att man från slutet på mars 2021 kommer att återuppta trafiken utanför Norge, både kort- och långlinjer, på beprövade marknader. Norwegian nämner själva att destinationer som London, New York och Los Angeles blir aktuella när man starar upp det nya Norwegian. Tidigare har Norwegians VD Jacob Schram nämnt Skandinavien som en hemmamarknad och linjer på huvudstadstriangeln lär ligga i framkant för en uppstart under nästa år. Det norska lågprisflygbolaget kommer enbart att fokusera på de lönsamma och större linjerna från slutet på mars år 2021 och ser möjligheter med att kunna strukturera om långlinjenätet för att maximera lönsamheten. År 2022 hoppas Norwegian att man är tillbaka på vad som blir bolagets nya normala nivå av verksamhet.

Det nya Norwegian kommer att bli något mindre än det nuvarande sett till det mesta, inkluderat antal flygplan. I dagsläget har man en flygplansflotta som består av 168 flygplan men framöver är det en flotta med mellan 110 och 120 flygplan som kommer att vara aktuell.

Under måndagen har norska Dagens Naeringsliv rapporterat att Norwegian nu enbart betalar de helt nödvändiga fakturorna som rör den verksamhet som man håller igång inom Norge, övriga fakturor får vänta. Bland annat har man kommit överens med statliga Avinor att inte betala hyror och flygplatsavgifter förrän Norwegian fått ta del av det norska statliga stödet.

För att kunna ta del av det statliga stödet i Norge på tre miljarder norska kronor planerar Norwegian för en nyemission i bolaget för att få in 400 miljoner norska kronor i bolaget. Den norska staten kräver 300 miljoner kronor i riskdeltagande för att Norwegian ska få ta del av stödet.

(Foto: News Øresund – Johan Wessman)

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.