De regionala flygplatserna blöder – Kalmar förlorar 600 000 kr i veckan

Alla kommersiella flygningar är stoppade på grund av coronakrisen på Kalmar Öland Airport och nästan alla andra regionala flygplatser i landet. Flygplatserna har istället endast öppet för samhällsnyttigt flyg som exempelvis ambulans- och polisflyg. Detta innebär en tuff ekonomisk situation och Kalmar flygplats förlorar 600 000 kronor i veckan, en utveckling som delas med resten av landets regionala flygplatser.

Coronakrisen har lämnat stora delar av landet utan några kommersiella flygningar. Kalmar Öland Airport är inget undantag där både BRA och SAS har pausat sin trafik till Stockholm Bromma respektive Arlanda. Osäkerheten kring BRAs framtid gör också läget för Kalmar Öland Airport än mer osäkert.

Flygplatsen, som fick en ny delägare så sent som för två månader sedan genom Region Kalmar, förlorar nu 600 000 kronor i veckan enligt Västerviks-Tidningen, på grund av att det inte är någon reguljär trafik på flygplatsen. I nuläget har Kalmar Öland Airport permitterat personal och har enbart öppet för samhällsnyttigt flyg som ambulans- och kustbevakningsflyg.

Bilden från Kalmar Öland Airport går att applicera på i stort sett alla regionala flygplatser i landet som nu står helt utan trafik och blöder ekonomiskt. Peter Larsson VD på Svenska Regionala Flygplatser, SRF, skriver i en kommentar att i det närmaste alla intäkter har avstannat runt om i Sverige för medlemmarna i SRF och att man får in motsvarande siffror som Kalmars från flygplatser över hela landet som dock varierar från flygplats till flygplats.

Det finns däremot åtta flygplatser i Norrland och på Gotland som blivit utvalda av Trafikverket för upphandling av inrikestrafik till Stockholm under coronakrisen. Åter till Kalmar så menar Region Kalmar att även Kalmar Öland Airport skulle omfattas av upphandlingen.

”Kalmar är den enda flygplats på fastlandet, och som inte ligger i norra Sverige, som pekats ut som särskilt viktig av EU-kommissionen. Det går inte att ta sig från Kalmar och grannkommunerna till Stockholm över dagen på annat sätt”, säger den andra vice ordföranden i regionstyrelsen för Kalmar, Malin Sjölander till Västerviks-Tidningen.

Peter Larsson på Svenska Regionala Flygplatser anser däremot att upphandlingen av Trafikverket främst är en gest till flygbolagen och kommer innebära mycket små intäkter för de flygplatser som får trafik genom upphandlingen som väntas komma igång den 20 april. Istället vill SRF se ett riktat ekonomiskt stöd till flygplatserna.

”Vi har vädjat om riktat stöd till våra flygplatser. Likaså att utökad upphandlad trafik också borde omfatta södra Sverige. Den utökade trafiken är till för samhällsviktiga transporter i första hand och inte som traditionell reguljärtrafik. Detta är minst lika viktigt i södra Sverige. Har finns mycket specialistsjukvård och det är här man nu har högt tryck på grund av COVID-19. Här flyttar nu patienter runt inom och mellan regionerna. Vi ser ett ökat flygande av ambulansflygningar och frakt av medicin och sjukvårdsmateriel”, skriver Peter Larsson till flyg24nyheter.

(Foto: Kalmar Öland Airport)

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.