COVID-19-uppdatering 27 april

Infrastrukturministern kan tänka sig mer upphandlad flygtrafik i Sverige om coronakrisen blir långvarig, Lufthansa Group redovisar ett första kvartal år 2020 med en förlust på 13 miljarder kronor och Italien förbereder för ett nytt mindre Alitalia som ska lanseras i juni.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 27 april.

  • Infrastrukturminister Tomas Eneroth kan på sikt tänka sig att upphandla flygtrafik från Kalmar enligt Sveriges Radio. Till Sveriges Radio säger Tomas Eneroth att han inte vill utesluta att fler flyglinjer kan komma att upphandlas i landet om coronakrisen blir långvarig. Region Kalmar har tidigare sagt att man tycker Kalmar ska inkluderas i den upphandling som Trafikverket gjort för flygtrafik under coronakrisen då Kalmar flygplats är den enda flygplatsen som ligger på fastlandet, undantaget Norrland, som pekats ut som särskild viktigt av EU-kommissionen.
  • Lufthansa Group har redovisat en förlust på 13 miljarder kronor för årets första kvartal. Intäkterna minskade med 18 procent under kvartalet och enbart i mars nästintill halverades intäkterna jämfört med mars 2019, – 47 procent. Enligt ett pressmeddelande har Lufthansa Group just nu 4,4 miljarder euro i likviditet och man skriver att det i nuläget inte går att säga när man ska börja flyga igen. Flygbolagskoncernen befinner sig i flera samtal med länder om statligt stöd för att ta sig igenom coronakrisen.
  • 132 flygplatskontrollanter har varslats av uppsägning hos Avarn som ansvarar för säkerhetskontrollerna på Stockholm Arlanda Airport. Samtidigt har de resterande cirka 600 kontrollanterna korttidspermitterats och arbetar enbart 40 procent. Samtliga som blivit varslade om uppsägning har enligt Transportarbetaren blivit erbjudna behovsanställning för att kunna komma tillbaka när flygtrafiken drar igång igen.
  • En ny version av det krisande flygbolaget Alitalia kommer att lanseras i juni enligt Italiens minister för ekonomisk utveckling, Stefano Patuanelli. Det blir dock med betydligt fler flygplan än vad som förväntats då 90 av de nuvarande 113 flygplanen kommer att finnas kvar i det nya Alitalia. Under de första månaderna blir det enbart trafik med 40-50 flygplan på grund av den låga efterfrågan på flygresor. Alitalias medlemskap i Skyteam är ytterligare en osäkerhetsfaktor och det kan bli tal om ett medlemskap i Star Alliance på sikt för bolaget.
  • Den afrikanska flygindustrin behöver hjälp för att överleva coronakrisen enligt en ny rapport från IATA. De länder som kommer att drabbas mest av krisen är just nu Sydafrika, Nigeria och Mauritius mätt i hur många färre passagerare det kommer att resa. Totalt beräknas flygbolagen i Afrika att förlora sex miljarder dollar i intäkter under 2020 samtidigt som antalet resenärer kommer halveras jämfört med 2019. Hälften av jobben i den afrikanska flygindustrin och på företag som är kopplade till flygindustrin, motsvarande 3,1 miljoner jobb i Afrika, riskerar att försvinna på grund av coronakrisen.

(Foto: Eric Salard)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.