KLM pressar SAS i Norge

PH-EXG_KLM_Cityhopper_Embraer_ERJ-175STD_(ERJ-170-200)_landing_at_Schiphol_(EHAM-AMS)_runway_18R_pic1
KLM Cityhopper Embraer 175. (Foto: Alf van Beem)

Det norska, tidigare SAS-ägda, flygbolaget Widerøe har tecknat ett avtal med KLM gällande codeshare som innebär att KLM får ännu fler flygförbindelser från Norge till hubben i Amsterdam och samtidigt ökar pressen på SAS. 

Sedan SAS i slutet på juni år 2016 sålde sitt sista innehav i Widerøe har det norska regionala flygbolaget utvecklat ett flertal nya samarbeten konkurrerande flygbolag till SAS, som Norwegian, Finnair och nu senast nederländska KLM.

Det nya samarbetet med KLM innebär att det nederländska flygbolaget sätter sin KL-flygkod på 15 flyglinjer från Bergen, Trondheim och Oslo som är tre av sju destinationer i Norge som KLM själva flyger till. Sammanlagt har KLM 21 dagliga avgångar till Schiphol-hubben från Norge och när det nya codeshare-avtalet med Widerøe träder i kraft den femte mars får KLM-resenärer ännu fler destinationer samt avgångar att välja på i Norge.

Widerøes samarbete med både KLM och Norwegian samt avtalet med Finnair, som innebär att Widerøe ska flyga från Bergen och Tromsö till Finnairs hubb i Helsingfors, gör att man sätter stor press på SAS som får konkurrens på transferflygningar från två stora flygbolag. Det får SAS på en marknad där man tidigare varit ohotade när det gäller transferflygningar.

KLM flyger idag från Amsterdam till Oslo, Sandefjord-Torp, Bergen, Stavanger, Trondheim, Kristiansand och Ålesund i Norge. Merparten av flygningarna genomförs med KLM Cityhopper som flyger med Embraer 175 och Embraer 190.

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.