Ryssland kan förbjuda KLM från flygningar i ryskt luftrum

PH-BQG_B777_KLM_(5958908820)
KLM Boeing 777-300ER. (Foto: Wikimedia Commons)

Den ryska regeringen hotar med att förbjuda nederländska flygningar att flyga över ryskt luftrum, vilket kan få förödande konsekvenser för KLM´s Asienlinjer.

Det är KLM, Nederländernas största flygbolag, som har varnat för stora trafikstörningar om Nederländerna och Ryssland inte kommer överens i en luftfartskonflikt. Om konflikten inte löses kan alla flygningar från nederländska flygbolag förbjudas att använda ryskt luftrum. Detta kan komma att få förödande konsekvenser för KLM´s linjer till Kina, Japan och Sydkorea.

Själva konflikten handlar om att det ryska fraktflygbolaget Air Bridge Cargo inte fått fler start- och landningstillstånd på Schiphol Airport utanför Amsterdam. Anledningen till att man inte fått utökade tillstånd är att Schiphol går på maxkapacitet och Air Bridge Cargo har istället fått beskedet att man måste minska sina flygningar till Nederländerna.

Detta har upprört Ryssland och man har enligt nederländska De Telegraaf ställt ett ultimatum. Om det inte finns en lösning på start- och landningstillstånden innan 11 november kommer ryska myndigheter att förbjuda nederländska flygningar från ryskt luftrum.

”Jag känner till att det pågår förhandlingar mellan Moskva och Haag på hög nivå, men jag känner inte till några detaljer. Jag hoppas att det snart ska finnas en lösning, för det är bäst för alla parter”, säger Henk-Jan van der Kader, nederländsk chef hos Air Bridge Cargo till De Telegraaf rapporterar check-in.dk.

För KLM kan förbudet få förödande konsekvenser för bolagets Asien-linjer. Förbudet att flyga över Ryssland kommer att leda till mycket längre flygtider, enligt check-in.dk kan det röra sig om extra flygtid på tre till fem timmar per flygning. Detta leder också till större kostnader och problem i trafikplaneringen.

4 kommentarer

  1. Jag undrar hur Ryssland kan ha rätt att hindra KLM? Som medlem i ICAO borde man ha vissa förpliktelser? Ska bli intressant att följa utvecklingen så jag hoppas du återkommer i ämnet?

      1. Tack – det var nog enklast så! 😉
        Fast flygplatsrepresentanten har nog rätt i att detta inte var det sista vi hört i ärndet…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.