Ryssland får mer slottar på Schiphol – KLM får fortsätta flyga i ryskt luftrum

Amsterdam_Schiphol_Airport
Air Bridge Cargo kommer att flyga mer till Schiphol efter hot om inga KLM flygningar över Ryssland. (Foto: Wikimedia Commons)

Hotet från Ryssland om att förbjuda nederländska flygningar, som främst skulle beröra KLM, att flyga i ryskt luftrum är nu hävt. Detta efter att det ryska flygbolaget Air Bridge Cargo fått de start- och landningstillstånd, slottar, som man tillsammans med den ryska staten krävt. 

Ryska Air Bridge Cargo vill utöka sina flygningar till Amsterdam i Nederländerna, och därför ansökte man om fler, start- och landningstillstånd, även kallat slottar på Schiphol flygplatsen. Men från flygplatsens sida var det stopp. Detta då flygplatsen redan går på full kapacitet och det är inte möjligt att ha fler fraktflygningar än man har idag.

Men efter Rysslands hot om förbud mot nederländska flygningar i ryskt luftrum har man efter förhandlingar mellan de båda länderna kommit fram till att det nederländska flygbolaget KLM ska lämna över ett antal slottar till ryska Air Bridge Cargo. Om Ryssland skulle stängt luftrummet för Nederländerna skulle detta slå hårt mot landets stora flygbolag KLM, och deras flygningar till Asien, och därför är överlämnandet av slottar en bättre väg att gå för KLM samt Nederländerna.

Från Schiphol-flygplatsens sida är man dock inte nöjda med denna överenskommelse. Caroline Ditvoorst, Slot coordinator på Schiphol Airport, säger till den nederländska tidningen NRC, att hon är orolig för att detta fallet kommer leda till att fler länder försöker få mer slottar på Schiphol genom att pressa Nederländerna med olika typer av hot om bolagen inte får tillstånden.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.