easyJet & Lufthansa fortsätter jakten, nu intresserade av Alitalia

Alitalia_Airbus_A320-216_EI-DSY_Fiumicino2015
Alitalia Airbus A320. (Foto: Wikimedia Commons)

easyJet och Lufthansa förhandlade med Air Berlin om övertagande av bolagets flygplan och personal. Som det ser ut nu är det Lufthansa som har dragit det längsta strået. Nu fortsätter de båda bolagen jakten på flygbolag att investera i och näst på tur är Alitalia.

Kampen mellan easyJet och Lufthansa Group om vem som ger det bästa budet fortsätter, nu med italienska flygbolaget Alitalia. easyJet har uttryck ett intresse om ”utvalda delar av det rekonstruerade Alitalia” enligt ch-aviation och från Lufthansas sida har man bekräftat för Reuters att man har lagt ett bud på ett antal delar av Alitalia. De delarna ska bland annat innehålla ”point to point” trafik inom Europa och inrikes i Italien.

I september rapporterades det om totalt nio bolag som var intresserade av ett övertagande av delar i Alitalia. Förutom easyJet och Lufthansa är även flygbolagsgruppen IAG, Elliot Group, Cerberus Capital, Greybull Capital som var ägare i det numera konkursdrabbade Monarch Airlines, Delta Air Lines, Ryanair och Etihad Airways som redan idag äger 49 procent av Alitalia. Alitalia har sedan meddelat att ett flertal bud har kommit in inför deadlinen som var 16 oktober, Ryanair har sedan meddelat att man inte avser att lägga bud på Alitalia.

Precis som Air Berlin är Alitalia ett flygbolag lämnat i kris efter att Etihad Airways slutat tillföra bolaget pengar. Ethiad Airways startade för ett antal år sedan en numera misslyckad satsning på flygbolag i Europa och övriga världen. Tanken var att ”Etihad Airways Partners” skulle bli en ny flygbolagsallians, men efter flera misslyckande med europeiska flygbolag har nu förväntningarna skruvats ner och partner alliansens tillväxt har avstannat. Idag består den av Air Serbia, Air Seychelles, Jet Airways och Virgin Australia.

Alitalia flyger idag till 94 destinationer främst från den största hubben på Leonardo da Vinci–Fiumicino Airport utanför Rom. Flygplansflottan består av 104 flygplan främst från Airbus och A320-familjen.

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.