Airbus köper in sig i Bombardiers CSeries

Airbus-and-Bombardier-Announce-C-Series-Partnership-006
Airbus A320neo och Bombardier CS300.

Airbus och Bombardier har kommit överens om att Airbus ska köpa in sig i Bombardiers CSeries projekt. Dessutom planeras en del av produktionen av CSeries flygplan, CS 100 och CS 300, att flyttas till USA.

Airbus kommer att köpa 50,01 procent av CSeries Aircraft Limited Partnership vilket samtidigt minskar Bombardier andel till 31 procent och Investissement Québec till 19 procent. I och med detta köp kommer huvuddelen av arbetet med de två Bombardier CSeries typerna, CS 100 och CS 300 att fortfarande utföras vid Bombardiers fabrik i Québec men en del av produktionen, idag oklart hur mycket, flyttas till Airbus USA-fabrik i Mobile, Alabama.

”Vi är mycket glada att välkomna Airbus till CSeries programmet. Det här nya partnerskapet kommer att fördubbla värdet för CSeries programmet och försäkra att vi vårt banbrytande flygplan når ut till sina fulla potential”, säger Bombardiers Chief Executive Alain Bellemare.

I ett uttalande från Airbus säger man att köpet av CSeries innebär ett komplement av bolagets portfolio i segmentet för flygplan med 100 till 150 passagerare. Airbus själva uppger att man nu väljer att själva satsa på flygplan med plats för 150 till 240 passagerare. Dessutom tror de båda flygplanstillverkarna att samarbetet ska öka försäljningen av CSeries flygplan som gått trögt. Sedan orderstart 2009 har Bombardier endast lyckas sälja 360 flygplan, vilket får anses som litet.

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.