Brexit hotar den brittiska luftfarten

Easyjet.a319.arp.750pix
easyJet kan komma att stänga ner sina baser i Storbritannien om Brexit blir verklighet.

Större delen av Europa håller andan inför den brittiska folkomröstningen Brexit på torsdag när de brittiska väljarna måste bestämma om de vill förbli en del av EU. Just nu pekar opinionsundersökningar på att en knapp majoritet vill lämna EU. Blir det också slutresultatet när rösterna räknats sent under torsdagskvällen kan det allvarliga konsekvenser för den brittiska luftfarten.

Storbritannien kommer inte att vara en del av det gemensamma europeiska luftrummet (ECAA) och detta kan innebära att det brittiska flygbolaget easyJet flyttar en stor del av sina 200 Airbus A319/A320 flygplan från det brittiska drifttillståndet till ett schweiziskt tillstånd som bolaget redan har. Schweiz är inte en del av EU men ingår ändå i ECAA.

För irländska Ryanair kommer det blir problem för att bolaget endast har ett irländskt drifttillstånd och för att få flyga i Storbritannien, där Ryanair idag har åtta procent av inrikesmarknaden, krävs ett brittiskt flygtillstånd.

Det brittiska långdistans flygbolaget Virgin Atlantic har sagt att de är beredd att öppna upp nya baser och rutter från europeiska städer i länder som fortfarande är en del av EU om Storbritannien lämnar samarbetet. Idag är London Heathrow Virgin Atlantics huvudbas och bolaget flyger idag från London och Manchester. Men med en brittisk utgång ur EU tror Virgin Atlantics VD, Craig Kreeger att London i framtiden inte kommer att vara Europas ledande ekonomiska nav. Det kommer att innebära en minskning av särskilt affärsresenärer.

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.