easyJets EU-bolag har fått sina första flygplan

OE-IVA_(36718644755)
easyJet Europes första flygplan, Airbus A320 OE-IVA. (Foto: Alec Wilson)

Det brittiska lågprisflygbolaget easyJet fasar för vad Brexit kan medföra för flygbolag som bara har certifikat och tillstånd i Storbritannien gällande flygningar inom och till den europeiska unionen. Därför har man bildat easyJet Europe som på pappret finns i Österrike, och de har nu tagit emot sina första flygplan.

Det är en oviss Brexit för Storbritannien som gör att easyJet har valt att starta ett flygbolag som är baserat i EU vilket gör att det bolaget har tillstånd att flyga inom EU, vilket brittiska flygbolag inte är garanterade efter ett EU-utträde. easyJets nya bolag i Österrike gör att, även vid en Brexit där de brittiska flygbolagen inte får möjlighet att flyga inom EU och svårare att få tillstånd för linjer från de brittiska öarna till EU, kan fortsätta med sina nuvarande flygningar där flygningar helt inom den europeiska unionen enligt ch-aviation står för 30 procent.

”Med det nya flygbolaget garanterar vi att easyJet kan flyga till Storbritannien från alla  länder som är medlemmar i den europeiska unionen samt inom EU-länderna”, säger easyJets VD Carolyn McCall som i december ersättas av svenske Johan Lundgren.

easyJets nya flygbolag, easyJet Europe, lanserades i juli i år och har bas i Österrikes huvudstad Wien. Bolaget har nu tagit emot sina första flygplan, en Airbus A319 och en Airbus A320 som har överförts från systerbolaget easyJet. Airbus A320 flygplanet med den österrikiska registreringen OE-IVA har satts in på linjer från easyJets bas på Gatwick-flygplatsen utanför London och flyger främst linjer från Storbritannien till EU. Airbus A319 flygplanet, OE-LQZ, har inte kommit in i trafikprogrammet ännu.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.