Karlstad Airport

Reportage/fakta om svenska flygplatser med linjetrafik.

1024px-Karlstad_flygplats
Karlstad Airport.

Karlstad Airport är belägen nästan två mil från de centrala delarna av Karlstad och hade under 2015 95 000 resenärer. Detta gör Karlstad Airport till den 13:e största flygplatsen i Sverige förutom de statligt ägda flygplatserna.

Karlstad Airport invigdes 1944 och låg då endast ett par kilometer från Karlstad, men under åren som gick ökade antalet klagomål på buller och 1997 invigdes Karlstads nya flygplats belägen på behörigt avstånd från Karlstad. Efter invigningen 1997 kunde man konstatera en viss trafikökning fram till år 2000 då det reste 291 000 passagerare från flygplatsen. Därefter har antalet resenärer rasat och antalet avgångar skurits ned. Detta främst på grund av snabbtåget från Karlstad till Stockholm som idag tar ungefär två timmar, att jämföra med flyget som tar 55 minuter till Arlanda. Men flygplatsen lever kvar och de flesta resenärer som idag använder linjen byter till någon annan linje på Arlanda. Under årens lopp har det bland annat funnits flyglinjer till Oslo, Borlänge, Köpenhamn och Stockholm/Bromma.

Idag flyger Nextjet till Stockholm/Arlanda med upp till fyra avgångar per dag och BMI Regional flyger till Frankfurt en till två gånger per dag i samarbete med Lufthansa via Jönköping. Norwegian trafikerar också flygplatsen med en säsongslinje till Alicante i Spanien. Utöver de reguljära flyglinjerna har Karlstad även flera charterlinjer till bland annat Gran Canaria och Mallorca.

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.