Flygresandet: Seg start på år 2022 men i februari gick det åt rätt håll

Efter en trevande start på året för flyget i Sverige blev februari något bättre. Under årets andra månad flög det nästan 1,3 miljoner passagerare till och eller ifrån landets flygplatser vilket är en ökning med 324 procent jämfört med januari föregående år. Det är dock fortsatt långt kvar till nivåerna före pandemin eftersom februari visade på 59 procent färre passagerare jämfört med samma månad år 2019.

De flesta flygplatserna i landet hade fler passagerare i februari år 2022 jämfört med samma månad föregående år enligt ny statistik från Transportstyrelsen. Det är kraftiga procentuella ökningar på många flygplatser på grund av det låga resandet i februari förra året men det är samtidigt en total förbättring jämfört med januari (jan 2022: -61,8% jmf jan 2019) som traditionellt sett är en svag månad. De flygplatser som ökat antal passagerare mest jämfört med februari år 2021 är Stockholm Västerås, Linköping och Scandinavian Mountains utanför Sälen. Här rör det sig som ökning på mellan 1 000 och nästan 6 000 procent jämfört med februari år 2021.

Källa: Transportstyrelsen

Jämfört med innan coronapandemin (år 2019) är det däremot andra siffror som gäller. Det är enbart två flygplatser som i nuläget har fler passagerare än före pandemin och det är Pajala samt Hemavan Tärnaby. Pajala hade i februari 52 procent fler passagerare jämfört med februari år 2019 medan Hemavan Tärnaby hade 20 procent fler passagerare jämfört med februari år 2019. De båda norrländska flygplatserna har uteslutande upphandlad flygtrafik till Luleå respektive Stockholm Arlanda och har med det ett stabilt utbud av flygresor vilket troligen bidrar till det ökande resandet. Även en trend av semester inom Sverige kan ha bidragit till Hemavan Tärnabys ökning av passagerare.

Som vanligt var Stockholm Arlanda landets största flygplats i februari med drygt 768 000 resenärer motsvarande 60 procent av alla flygresenärer i landet. De 768 000 passagerarna är ungefär 56 procent färre jämfört med före pandemin för Arlanda men 343 procent fler jämfört med februari år 2021. Både Ryanair och Finnairs etablering av nya linjer på Arlanda bidrar till den positiva utvecklingen jämfört med förra året men framförallt Ryanair som är ett av de flygbolag i Europa som återhämtat sig bäst sedan pandemins lågpunkt. Bakom Stockholm Arlanda på listan över de största flygplatserna i landet under februari återfinns fler Swedavia-flygplatser, Göteborg Landvetter, Malmö, Luleå, Stockholm Bromma och Umeå. På sjunde plats finns den första icke-statliga flygplatsen, Stockholm Skavsta som hade 25 116 passagerare i februari. Skavsta kommer troligen inte att komma upp på nivåerna före pandemin på ett bra tag eftersom man förlorat Ryanairs trafik och enbart har reguljära flygningar med Wizz Air i nuläget.

(Foto: My another account)

Bland övriga flygplatser är det flygplatser i Norrland som står mot konsekvenserna av pandemin bäst med undantag för Stockholm Västerås som är den enda av de 13 flygplatser som har störst antal passagerare i februari i förhållande mtill före pandemin som inte ligger i Norrland. Västerås flygplats, som tidigare varit nedläggningshotad, har under vintertidtabellen trafik med Ryanair till London Stansted och denna linje har uppenbarligen presterat bra eftersom man endast hade 29 procent färre passagerare i februari i år jämfört med före pandemin. En orsak till detta kan vara att ett lågprisbolag som Ryanair främst fokuserar på fritidsresor och resor som görs för att besöka släkt och vänner. Denna typ av trafik har klarat pandemin bättre jämfört med affärsresor som många andra flygplatser är beroende av i större utsträckning än vad Stockholm Västerås är.

Noterbart för årets början är att det är utrikestrafiken som återhämtar sig bättre än inrikestrafiken vilket inte varit fallet tidigare under pandemin. Detta eftersom det främst varit möjligt att resa inrikes i länder på grund av reserestriktioner och karantänskrav, men när många sådana regler har försvunnit syns en bättre återhämtning för utrikestrafiken än inrikestrafiken. Redan före pandemin hade utvecklingen av antalet inrikespassagerare en negativ utveckling främst beroende på flygskam och flygets klimatpåverkan och detta bromsar troligen återhämtningen för inrikesflyget.

Starten på år 2022 har varit något trevande men förväntat med tanke på att inledningen på ett nytt år ofta är svag för flyget i Sverige. Under våren är det troligt att allt fler kommer att resa med flyg, både inrikes och utrikes, men troligtvis en starkare återhämtning för utrikestrafiken i Sverige. Dock kan kriget i Ukraina komma att förändra denna utveckling. Flygtrafiken i Sverige har hittills inte påverkats allt för mycket av kriget, men enligt analysföretaget ForwardKeys har antal bokningar för internationellt resande till östra Europa minskat med mellan 30 och 50 procent sedan Rysslands invasion av Ukraina. Kriget märks även av i övriga Europa men i mindre omfattning, mellan 10 och 30 procent färre bokningar sedan krigets början. Det kan dock konstateras att flygbranschen inte saknar utmaningar när våren står inför dörren med oroligheter och ett ökande bränslepris som påverkar en redan, generellt sett, svag ekonomisk situation för många aktörer inom flygbranschen.

(Foto: Swedavia)


Posted

in

by

Tags:

Comments

Ett svar till ”Flygresandet: Seg start på år 2022 men i februari gick det åt rätt håll”

  1. Jan O. Carlson profilbild
    Jan O. Carlson

    Hur går det med SAS – varför missköts det företaget ständigt ??

    Det är dags att byta ut ledniningen och styrelsen och f ö inte ha ”bråkstakar” anställda heller för den delen.

    Gilla

Lämna ett svar