Bästa månaden hittills under pandemin för Swedavia

Under oktober månad flög närmare 1,7 miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser, en halvering jämfört med oktober 2019, före pandemin. Flygets återhämtning tog dock ny fart under månaden eftersom antalet resenärer nådde den högsta nivån sedan pandemins början.

Av de närmare 1,7 miljoner resenärer som reste via Swedavias tio flygplatser under oktober var 1 136 000 utrikesresenärer och 552 000 inrikesresenärer, vilket motsvarar en minskning med 52 procent i utrikesresandet respektive 52 procent i inrikesresandet jämfört med oktober 2019, före pandemin.

Totalt ökade dock flygresandet med 127 procent under oktober jämfört med oktober år 2020. Fredagen den 29 oktober hade Swedavias flygplatser drygt 77 000 resenärer, varav Arlanda närmare 49 000 resenärer, vilket var det högsta antalet resenärer under en enskild dag sedan inledningen av pandemin. Oktobers 1,7 miljoner resenärer var också det högsta för en hel månad sedan pandemins början med en ökad tillgänglighet och en viss höstlovseffekt som bidrar till utvecklingen.

”Återhämtningen för flyget fortsatte i oktober och tog ny fart med lättade restriktioner och ett ökat utbud av flyglinjer från våra flygplatser. Vi noterade både det största utbudet av flyglinjer och den högsta efterfrågan på flygresor sedan pandemin inleddes, även om flygresandet totalt sett i oktober halverades jämfört med före pandemin. För att möta ett ökat flygresande och alltfler resenärer har vi nu tagit ytterligare en terminal i bruk på Arlanda”, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias VD och koncernchef.

På Stockholm Arlanda Airport minskade flygresandet med 53 procent till nära 1 056 000 i oktober jämfört med oktober 2019. Göteborg Landvetter Airport hade sammanlagt 284 000 resenärer i oktober, en minskning med 52 procent jämfört med oktober 2019. Stockholms cityflygplats, Bromma, hade drygt 96 000 resenärer under oktober, vilket är en minskning med 55 procent jämfört med oktober 2019.

På Swedavias sju regionala flygplatserna var minskningen i antalet resenärer mellan 36 procent och 60 procent och uppgick till sammanlagt drygt 252 000 resenärer. Samtliga regionala flygplatser hade även i oktober en påtagligt förbättrad resenärsutveckling jämfört med föregående månader och jämfört med i fjol.

(Foto: Swedavia)

2 kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.