Swedavias tredje kvartal: 250 miljoner kronor i förlust

Swedavia redovisar för sjätte kvartalet i rad en förlust och ett negativt rörelseresultat på 250 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Samtidigt ser den statliga flygplatsoperatören ljusglimtar med ett positivt kassaflöde för första gången sedan pandemins början och en kraftigt ökad omsättning.

Under det tredje kvartalet reste närmare 4,4 miljoner passagerare till eller från Swedavias tio flygplatser. Det är mer än en fördubbling jämfört med samma period förra året, när antalet passagerare var 1,8 miljoner, och utvecklingen hänger ihop med att vaccinationer genomförs och restriktioner lättas. Antalet resenärer är för kvartalet dock fortfarande endast på 40 procent jämfört med nivåerna före pandemin.

För Swedavias ekonomi innebar det ökande resandet positiva effekter med en omsättning som ökade med 70 procent till 793 miljoner kronor jämfört med samma kvartal föregående år. Rörelseresultatet för tredje kvartalet uppgick dock till minus 250 miljoner kronor vilket är bättre än det tredje kvartalet år 2020 där Swedavia hade ett negativt rörelseresultat på 341 miljoner kronor. Hittills i år har Swedavia ett negativt rörelseresultat på 1,1 miljarder kronor.

”Det ökande resandet, tillsammans med fortsatt god kostnadskontroll, påverkade Swedavias resultat positivt under det tredje kvartalet. Vi har nu också för första gången sedan pandemins början exklusive statliga stöd, haft ett positivt kassaflöde från den löpande verksamheten”, säger Jonas Abrahamsson som är Swedavias VD och koncernchef.

(Foto: Swedavia)

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.