Svenskt Ambulansflyg har fått sitt AOC

Transportstyrelsen har beviljat Svenskt Ambulansflyg operativt flygtillstånd (AOC) och nu är bolaget igång med sin ambulansflygsverksamhet.

Ett operativt flygtillstånd (AOC) innebär att Svenskt Ambulansflyg har tillstånd att bedriva kommersiell luftfart och detta tillstånd har man nu fått och är med det redo för sitt uppdrag. I ansökningsprocessen hos Transportstyrelsen provas allt från ekonomisk kapacitet, verksamhetens operativa förmåga till säkerhetsarbete och de krav som finns inom områdena uppfyller nu Svenskt Ambulansflyg.

”Jag är oerhört stolt över medarbetarnas kompetens och hängivna arbete med tillståndsansökan. Inte någon gång har jag tvekat om att vi skulle ha flygtillståndet på plats till den första november”, säger Anders Sylvan, förbundsdirektör.

Enligt ursprungsplanen skulle flygtillståndet varit klart i början av oktober. Dock har det blivit ett par veckors försening något som inte har påverkat möjligheten till operativ driftstart den 1 november enligt Svenskt Ambulansflyg. Verksamheten har kunnat genomföra planerade träningsflygningar under regelverket för icke-kommersiell flygverksamhet.

Den 1 november sätts alltså Svenskt Ambulansflyg i drift på riktigt med att utföra olika sjuktransporter med en flygplansflotta bestående av i nuläget fyra Pilatus PC-24-flygplan. Svenskt Ambulansflyg, som fått mycket kritik, har baser på Umeå Airport, Göteborg Landvetter och Stockholm Arlanda. Bolaget har totalt beställt sex Pilatus-flygplan för sin verksamhet.

(Foto: Svenskt Ambulansflyg)

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.