Klimataktivister attackerade flygplatser

Åtta flygplatser utsattes under söndagen för attacker från klimataktivister som bland annat limmade fast sig på flygplan och rullbanor. Det gick så långt att Bromma flygplats stängde under en period på söndagen och polisen har gripit 15 personer efter händelserna.

Under söndagseftermiddagen och kvällen utsattes åtta flygplatser i Sverige för attacker från klimataktivister tillhörande Extinction Rebellion Sverige som även tidigare utfört liknande attacker mot flygplatser i landet. Runt lunchtid på söndagen larmades polis till Malmö och Bromma flygplatser efter att obehöriga tagit sig in på flygplatserna. Därefter ska även polisen larmats till Arlanda, Växjö, Halmstad, Göteborg Landvetter och Ängelholm Helsingborgs flygplatser under eftermiddagen och kvällen efter att obehöriga tagit sig in på flygplatsområdet.

Attackerna som utfördes innebar bland annat att aktivister vägrade att sätta sig ner i flygplan vid ombordstigning, ett antal aktivister limmade fast sig på flygplan och man försökte även limma fast sig på eller i närheten av flygplatsernas start- och landningsbanor. Stockholm Bromma Airport och Växjö Småland Airport stängde under en tid på söndagseftermiddagen på grund av attackerna.

Flygbolaget BRA som har sitt nav på Bromma flygplats drabbades av stora följdförseningar under hela söndagen på grund av attackerna. Enligt SVT har polisen nu inlett flera förundersökningar om flygplatssabotage alternativt luftfartssabotage och minst 15 personer ska ha gripits.

(Foto: Peter Phillips)

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.