Arlanda utses till ECO-Innovation Airport of the Year

Den internationella flygbranschorganisationen ACI har utsett Stockholm Arlanda Airport, till ”ECO-Innovation Airport of the Year”. Utmärkelsen motiveras med Swedavias klimatomställningsarbete och ledande arbete i att driva klimatsmarta flygplatser.

Det är i Airport Council International Europe (ACI Europe) årliga flygplatsranking för särskilda insatser bland flygplatser i Europa som Swedavias klimatomställningsarbete nu uppmärksammas och får pris. Arlanda flygplats framhålls som ”en pionjär i framkant inom hållbarhetsutvecklingen i branschen” och ett ledande exempel på att nå fossilfrihet i egen verksamhet inom en kort tidsram, genom ett systematiskt och konsekvent arbete, som involverat såväl medarbetare som partners.

”Jag är givetvis mycket stolt över det målriktade klimatarbete som bedrivits under många år för att Swedavia skulle nå vårt mål om noll fossila koldioxidutsläpp i egen flygplatsverksamhet. Vi har fantastiska medarbetare, som tack vare ett stort engagemang, ett långsiktigt och målmedvetet arbete, kryddat med en stark drivkraft att söka innovativa lösningar, lyckats nå ett högt uppsatt hållbarhetsmål som sattes tio år tidigare och som vid den tidpunkten tycktes vara ouppnåeligt”, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias VD och koncernchef.

Det var strax före årsskiftet 2020 som Swedavia som en av de första flygplatsoperatörerna i världen nådde målet att bli fossilfri i den verksamhet som drivs i Swedavias regi vid Arlanda och övriga nio flygplatser. Idag bedriver Swedavia en omfattande flygplatsverksamhet runt om i Sverige, som bara för drygt tio år sedan genererade utsläpp om cirka 8 000 ton fossil koldioxid årligen, och som alltså nu har reducerats till noll.

Insatserna för att ställa om Swedavias verksamhet har bland annat inneburit att samtliga flygplatser idag drivs med förnybar el och värme/kyla, reservkraften går på förnybart bränsle samt att Swedavias fordonsflotta går på eldrift eller förnybara bränslen. Som exempel äger Swedavia idag cirka 800 fordon, varav nästan 300 på Stockholm Arlanda Airport. Nära hälften av fordonsflottan är numera eldriven och övriga fordon drivs med förnybara drivmedel, till exempel HVO och biogas. Bara under åren 2015 till 2020 har Swedavia investerat närmare 650 miljoner kronor i en förnyad och fossilfri fordonsflotta.

År 2006 blev Swedavia klimatneutralt och år 2011 sattes målet att Swedavias utsläpp av fossil koldioxid från den egna verksamheten skulle reduceras till noll vid utgången av år 2020. De första flygplatserna att nå målet var Ronneby Airport i januari år 2017 samt Visby Airport och Luleå Airport under år 2018.

(Foto: Peter Phillips)

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.