Vätgasflyg i passagerartrafik om tre år i Europa

Om tre år räknar ZeroAvia med att flyga passagerare mellan Storbritannien och Nederländerna med ett flygplan som drivs med vätgas. Om det blir verklighet markerar det starten på vätgasflyg i passagerartrafik i Europa.

Flygplansutvecklaren ZeroAvia som är baserade i Storbritannien räknar med att ha vätgasflygplan i passagerartrafik i Europa år 2024. Utvecklaren arbetar just nu med att en Dornier 228, som har plats för 19 passagerare, helt ska drivas med vätgas och sättas i trafik mellan London och Rotterdam om tre år tack vare ett samarbete mellan ZeroAvia och Royal Schiphol Groups som bland annat driver Rotterdams flygplats.

”Det här avtalet innebär att du inom bara tre år ska kunna gå ombord på ett flyg och flyga en timmes resa mellan Storbritannien och Nederländerna utan att oroa dig för klimatpåverkan. Genom att arbeta med partners som Royal Schiphol Group gör vi verklighet av äkta nollutsläppsflyg för passagerare under första halvan av detta decennium”, säger ZeroAvias Europachef Sergey Kiselev.

Genom partnerskapet mellan ZeroAvia och Royal Schiphol Group kommer man att samarbeta kring tester och demonstrera tankning av vätgasförsörjningskedjan och integration med flygplatsverksamhet. De två företagen kommer också att fokusera på att säkerställa vägen för kommersiellt bruk av väteelektrisk flygning inklusive att skapa rätt regelverk och förstå industrin och allmänhetens aptit för nollutsläppsflygplan som drivs av vätgas.

(Foto: ZeroAvia)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.