Förbättrade inflygningshjälpmedel på plats i Östersund

Under måndagen invigdes ett nytt banljus- och inflygningssystem på Åre Östersund Airport med CAT III-ILS. Detta innebär en förstärkt tillgänglighet för regionens resenärer, då flygplatsen nu kommer att kunna starta och landa flygplan under ännu sämre siktförhållanden än tidigare.

Åre Östersund Airport är belägen på Frösön som omgärdas av Storsjön. Detta skapar stundtals problem med dimma och låg sikt för startande och landade flygplan på flygplatsen men nu har Swedavia invigt ett förbättrat inflygningssystem med CAT III ILS-inflygning till bana 12 som ska förbättra tillgängligheten. Tidigare har flygplatsen haft CAT II ILS på bana 12.


Peter Fahlén – Flygplatschef Åre Östersund Airport, Swedavia
Elise Ryder Wikén – Ordförande regionala utvecklingsnämnden Region Jämtland Härjedalen 
Bosse Svensson – Kommunstyrelsens ordförande, Östersunds kommun
Karin Jonsson – Kommunstyrelsens ordförande, Krokoms kommun. (Foto: Göran Strand)

”Äntligen, efter flera års noggranna förberedelser känns det givetvis mycket glädjande att vi nu har fått den nya banljusinfrastrukturen på plats på Åre Östersund. Den nya tekniken möjliggör en förstärkt tillgänglighet till regionen och en ökad trygghet för alla som reser hit med flyget när flygplatsen nu kan ta emot och landa flygplan även under väderförhållanden med starkt nedsatt sikt”, säger Peter Fahlén, flygplatschef Åre Östersund Airport på Swedavia.

Det nya banljus- och inflygningssystemet innebär att navigations- och meteorologisystem uppdaterats såväl som att flygplatsen fått ett nytt banljussystem med nära tusen armaturer vilket är en avsevärd förstärkning jämfört med tidigare system. Swedavia som driver Åre Östersund Airport står bakom finansieringen av de nya banljusen och de nya inflygningssystemet, i ett samarbete med Regionen och de närliggande kommunerna, Östersund, Åre och Krokom. Investeringen uppgår till sammanlagt 70 miljoner kronor.

I dagsläget har endast ett mindre antal svenska flygplatser den nya tekniken, däribland Swedavias Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport. Åre Östersund Airport, blir därmed Swedavias tredje flygplats och Swedavias första regionala flygplats att få infrastruktur och system i denna kategori till sin flygplats.

(Foto: Swedavia)

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.