Air Gotland pausar Visby-Göteborg

Efterfrågan är inte tillräckligt stor för att Air Gotland ska kunna fortsätta flyga mellan Visby och Göteborg. Därför pausar man linjen under vintern medan konkurrenten BRA trafikerar linjen året om.

Framtiden för Air Leap-varumärket Air Gotland verkar osäker. En av grundarna till Air Gotland, entreprenören Pigge Werkelin, har i oktober gått ut med ett Facebookinlägg där han uppmanar fler att flyga med Air Gotland för att konkurrensen mellan två bolag ska finnas på flygningar mellan Visby och Stockholm Bromma. Werkelin uppger att Air Gotland har ungefär 25 procent av marknaden mellan Visby och Bromma medan BRA har den resterande delen och skriver att marknadsandelarna behöver vara ungefär 50 procent vardera för att båda flygbolagen ska kunna fortsätta flyga.

Förutom att flyga till Bromma från Visby flyger Air Gotland också till Göteborg två gånger i veckan. Denna flyglinje har man trafikerat under hela sommaren och hösten men den andra veckan i november är det stopp rapporterar Sveriges Radio. Anledningen till att Air Gotland upphör med sina flygningar på Visby-Göteborg är enligt bolagets regionchef Michael Enlund en bristande efterfrågan.

Air Gotland satsar istället på att återuppta flygningarna mellan Visby och Göteborg till våren medan konkurrenten BRA som också flugit Visby-Göteborg sedan sommaren kommer att trafikera linjen under hela vintern. Air Gotlands beslut om Visby-Göteborg ser ut som ännu en konsekvens av den tuffa konkurrens som man möter från BRA på många av Air Leap-koncernens flyglinjer.

(Foto: Erik Glimvik)

2 kommentarer

  1. Det vi ser nu är Leaps kräftgång mot nedläggning. Det är intressant att se hur påverkad kundkretsen trots allt är av ett företags rykte. Att paxen klarar av att dra egna slutsatser och handla därefter är en viktig erfarenhet och bör sporra BRA till att bli ännu BRAigare. Att som Leap missköta sin verksamhet och bara utgå ifrån att resenärens närminne ligger på nivå med en långt gången demens straffar sig uppenbarligen. Pigge Werkelin borde reflektera över varför passagerarsiffrorna fördelar sig som de gör mellan de båda bolagen. Det handlar om pris men framför allt om förtroende. Att Air Leap snart är ett minne blott i branschen tyder ändå på att det finns någon form av högre (gudomlig?) rättvisa här i världen!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.