Danskt flygbolag i konkurs

Det danska flygbolaget Great Dane Airlines som flög för första gången under år 2019 har försatts i konkurs efter att både uppstartsåret 2019 och pandemiåret 2020 har satt djupa spår i bolagets ekonomi.

Great Dane Airlines med bas på Aalborgs flygplats har försatts i konkurs enligt CHECK-IN.DK. Det danska flygbolaget som flög med tre Embraer 195 på främst charteruppdrag och ett fåtal reguljära flyglinjer har haft en tuff början som lämnat stora ekonomiska underskott. Bakom konkursen ligger nu att man har för få kontrakt under vintern för att motivera en fortsatt drift av flygbolaget enligt Eigild Bødker Christensen som äger 90 procent av Great Dane Airlines.

”Vi har alldeles för lite att flyga under vintersäsongen, och vi ser ett halvår framåt, där det kostar fem miljoner (danska) kronor i månaden. Så det finns bara en sak att göra, och det är att stänga det”, säger Eigild Bødker Christensen till CHECK-IN.dk om konkursen för Great Dane Airlines.

Under pandemin har Great Dane försökt att hitta inkomstkällor utanför Danmark och har under vintern 2020/2021 flugit wet-lease i Vietnam för Bamboo Airways. Under våren och vintern har man också flugit både charter- och reguljärflyg från Danmark till Europa men efter sammanlagda förluster på drygt 117 miljoner svenska kronor på två år är det nu slutfluget för Great Dane Airlines.

Great Dane Airlines har vid ett antal tillfällen besökt Sverige på olika charteruppdrag och skulle flugit på uppdrag av BBI-Travel mellan Groningen och Scandinavian Mountains Airport utanför Sälen den kommande vintern.

(Foto: Great Dane Airlines)

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.