1,4 miljoner passagerare på Swedavias flygplatser i september

Under september månad flög drygt 1,4 miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser, en minskning med 61 procent jämfört med september 2019, före pandemin. Under september stannade återhämtningen för flygresandet av något, men lättade restriktioner i Sverige och i flera andra länder i slutet av månaden öppnar nu upp för ett ökat resande.

Av de drygt 1,4 miljonerna resenärerna under september på Swedavias flygplatser var drygt 970 000 utrikesresenärer och 466 000 inrikesresenärer, motsvarande en minskning på 62 procent i utrikesresandet respektive 59 procent i inrikesresandet jämfört med september 2019, före pandemin. Totalt ökade flygresandet under september 124 procent jämfört med september i fjol.

”Vi kan konstatera att det finns en rad positiva tecken när det gäller flygets återhämtning, även om takten i återhämtningen mattades av något i september. Att restriktioner nu lättar och att länder öppnar upp i större omfattning än tidigare skapar förutsättningar för att återhämtningen tar fart på nytt under hösten. EU:s covidbevis är naturligtvis också en viktig, bidragande faktor till ett förenklat resande inom Europa”, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias VD och koncernchef.

På Stockholm Arlanda minskade flygresandet med 62 procent till 886 000 resenärer i september jämfört med september 2019. Utrikesresandet minskade med 63 procent, medan tappet var 59 procent för inrikesresandet. På Göteborg Landvetter Airport var det en liknande procentuell utveckling då flygplatsen hade sammanlagt knappt 247 000 resenärer i september, en minskning med 61 procent jämfört med september 2019. Bromma Stockholm Airport hade drygt 83 000 resenärer under september, vilket är en minskning med 60 procent jämfört med september 2019.

På Swedavias sju regionala flygplatserna var minskningen i antalet resenärer mellan 41 procent och 69 procent. Alla regionala flygplatser hade även i september en tydligt förbättrad resenärsutveckling jämfört med föregående månader och samma månad i fjol.

(Foto: Peter Phillips)

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.