Elflygsturné avslutades på Visby Airport

Under de senaste veckorna har en elflygsturné genomförts i södra Sverige och den avrundades i förra veckan på Visby Airports där ny laddinfrastruktur för elflygplan invigdes.

Sverige hittills enda elflygplan, en Pipistrel Velis Electro med registreringsbeckningen SE-KWH som flygs av Aeroklubben i Göteborg, har under slutet av september varit ute på en turné på flygplatser i södra Sverige. Man har bland annat besökt Halmstad City Airport, Ängelholm Helsingborg Airport, Kristianstad Österlen Airport, Kalmar Airport och slutligen Visby Airport där turnén avrundades den 1 oktober.

På Visby Airport passade man även på att inviga flygplatsens nya laddinfrastruktur för elflygplan i samband med att SE-KWH besökte flygplatsen för första gången. Den nya infrastrukturen för elflyg består av sammanlagt tre laddplatser för elflygplan, placerade på två skilda platser på Visby Airport. Två laddplatser är installerade på flygplatsens huvudplatta för flygplan medan den tredje är belägen vid Gotlands flygklubb, på flygplatsens södra del. 

”Elflyg kommer att ha en viktig roll i flygets omställning till ett fossilfritt flyg. Av den anledningen känns det mycket positivt för oss att det nu utöver flygplats och flygplanstillverkare även finns en flygbolagsaktör, BRA, som ser potentialen i och vill börja flyga kommersiellt elflyg till och från Gotland och Stockholm när det är möjligt. Nästa steg är att intensifiera arbetet med att få såväl infrastrukturella som kommersiella förutsättningar på plats tillsammans med övriga samarbetspartners i regionen, näringslivet och inom flygbranschen”, säger Gunnar Jonasson som är flygplatschef på Visby Airport.

(Foto: Peter Wemmert/Kameratrollet)

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.