Fördubbling av resebokningar efter besked om lyft UD-avrådan

Efter att UD i fredags meddelade att den pandemirelaterade avrådan från utlandsresor till hela världen kommer lyftas den 1 oktober så ökade sökningarna efter resor kraftigt redan inom några timmar. Dagarna efter beskedet har bokningarna av semesterresor ökat med 36 procent, och bokningarna till resmål utanför Europa har ökat med 112 procent, visar statistik från resebyrån Ticket.

”Sökningarna på våra hemsidor ökade nästan omedelbart efter beskedet från UD att de lyfter reseavrådan, och bokningarna till länder utanför Europa har mer än fördubblats de senaste dagarna”, säger Michael Kapil, marknadschef på resebyrån Ticket.

Det är fortfarande många länder som har stängda gränser eller krav på karantän för inresande, så trots lyft UD-avrådan är det ett begränsat antal resmål som är aktuella för svenska turister.

”Kanarieöarna är som vanligt den mest populära vinterdestinationen, men därefter är topplistan inte sig lik eftersom kunderna anpassat sina semesterplaner efter resmålens inresebegränsningar. Bangkok som vanligtvis är en vinterfavorit lyser till exempel med sin frånvaro eftersom de har krav på 14 dagars karantän, medan Phuket som har ett undantag från karantänkravet fortfarande är populärt”, säger Michael Kapil.

Dubai, Mexiko och Madeira är tre resmål som klättrat på topplistorna eftersom de håller öppet för svenska turister. Allra störst är dock ökningen av bokningar till USA, som dagarna innan UD:s besked meddelade att de i november kommer öppna gränserna för vaccinerade turister.

”När USA öppnar upp för svenska turister igen i november så kommer det vara efter över 18 månader med stängda gränser, så vi ser en stor uppdämd efterfrågan bland våra kunder. Bokningarna till exempelvis Miami och New York har mer än fyrdubblats de senaste dagarna”, säger Michael Kapil.

Även de länder som välkomnar turister har som regel krav på att besökare ska vara vaccinerade eller kunna uppvisa ett negativt covidtest, så det är viktigt att undersöka vad som gäller för det aktuella resmålet innan man bokar resa. Det som bokas just nu är uteslutande sol- och badresmål, dels sista minuten-resor till Medelhavet i oktober, dels långresor längre fram i tiden till länder som har sommarvärme när det är vinter i Sverige.

Topp 10 bokade långresmål hos Ticket:

  1. Gran Canaria, Spanien
  2. Dubai, Förenade Arabemiraten
  3. Phuket, Thailand
  4. Playa del Carmen, Mexiko
  5. Madeira, Portugal
  6. Malé, Maldiverna
  7. Miami, USA
  8. Hurghada, Egypten
  9. New York, USA
  10. Sal, Kap Verde

(Foto: Victoria Ström)

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.