Saab 2000 gör comeback i Alaska

Flygbolaget Aleutian Airways i Alaska planerar för en flyglinje mellan Anchorage och Unalaska/Dutch Harbor med start i höst. Flygplanstypen som man anser vara bäst lämpad för linjen kommer från Sverige och är Saab 2000 som tidigare flugits av PenAir i Alaska.

Tre aktörer i Alaska går samman och bildar Aleutian Airways med målet att starta en flyglinje mellan Anchorage och Unalaska/Dutch Harbor i sydvästra Alaska. Flyglinjen ska komma igång under hösten rapporterar ch-aviation och flygplanstyp på sträckan blir Saab 2000 som ska flygas av Sterling Airways.

Saab 2000-flygplan är ingen ny syn i Alaska då det numera nerlagda flygbolaget PenAir använde sig av flygplanstypen i den amerikanska delstaten. Aleutian Airways har aviserat att man kommer att använda sig av Saab 2000 som tidigare flugit hos PenAir och även tidigare personal på PenAir kommer att rekryteras.

”Vår oberoende analys visar att Saab 2000 var den mest kapabla plattformen för operationer till Unalaska/Dutch Harbour, och när den flygs av erfarna flygbesättningar- under PenAirs ursprungliga stränga erfarenhetskrav – kan Saab 2000 återställa säkerhetsstandarden och tillförlitligheten som PenAir hade fastställt när de flög själva”, säger Sterling Airways VD Wayne Haller. Det extra fokuset på säkerhet från Sterling Airways, som bildades med sitt nuvarande namn år 2020, kommer sig av en olycka vid landning med kraftiga vindar med en Saab 2000 från PenAir år 2019 på Unalaska/Dutch Harbour flygplats som resulterade i att en person omkom.

Det råder däremot inga tvivel om att Saab 2000 är ett perfekt flygplan för den nya linjen om man lyssnar till de inblandade aktörerna. VD:n för Alaska Seaplanes, som ska ta hand om de administrativa delarna av driften av Aleutian Airways, säger till Juneau Empire att Saab 2000 är särskilt väl lämpad för rollen på grund av dess hastighet och räckvidd, nödvändigt på grund av avståndet mellan Anchorage och Unalaska, frekventa och snabba väderförändringar på Aleutian-öarna och långa avstånd till alternativflygplatser.

(Foto: Andrei Dimofte)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.