BRA lanserar samarbete för att flyga med 100 procent bioflygbränsle

BRA och ATR har undertecknat en överenskommelse om att de tillsammans med finska bioflygbränsletillverkaren Neste ska genomföra en certifiering av 100 procent bioflygbränsleinblandning vid flygningarna. Redan under första kvartalet nästa år planeras den första testflygningen. Initiativet kapar 80 procent av utsläppen jämfört med fossilt flygbränsle.

Flygvapnet har i ett projekt redan flugit JAS 39 Gripen på 100 procent bioflygbränsle och det har även genomförts andra testflygningar, en handfull i världen, men det har aldrig gjorts med ett turbopropflygplan tidigare. Nu ska dock BRA, ATR och Neste förändra på detta eftersom man ska genomföra en certifiering som gör det möjligt att flyga med 100 procent bioflygbränsle i tankarna med ATR 72-flygplan.

”Vi har satt höga mål, vi är just nu i färd med att definiera färdplanen mot att bli ett av världens första flygbolag som når net-zero och vårt målår är 2030. Det är helt avgörande för flygets framtid att vi minskar vårt klimatavtryck”, säger Ulrika Matsgård, VD på flygbolaget BRA och fortsätter: Här kan vi vara en förebild och ta på oss ledartröjan.

BRA:s flygplansflotta består idag enbart av ATR 72-600-flygplan. Det är idag det mest bränsleeffektiva på marknaden då det använder 40 procent mindre bränsle och därmed släpper ut upp till 40 procent mindre koldioxid än jämförbara flygplan. Att turbopropplanen drar mindre bränsle gör att dessa är en bra kombination eftersom bioflygbränsle fortfarande är 4-5 gånger dyrare än fossilt bränsle.

BRA, ATR och Neste siktar på att genomföra en testflygning med en ATR från BRA tankat med 100% bioflygbränsle i en motor och 50% bioflygbränsle i den andra under våren år 2022. Den beräknade minskningen av koldioxid vid en sådan flygning är 64 procent. Vid 100 procent bioflygbränsle i båda motorerna är den förväntade minskningen hela 82 procent.

”Vi ser flygbolaget BRA som den perfekta partnern att genomföra det här projektet tillsammans med. De är ett bolag som är engagerade och jobbar för ett mer hållbart flyg. De flyttar gränserna. BRA har en historia av att vara konsekvent först bland de flygbolag som genomför förändringar för att minska klimatavtrycket från sina flygresor. Förutom att de var en del av världens första affär för ett grönt finansierat flygplan tillsammans med oss så var de också det första flygbolaget som erbjöd sina passagerare att välja bioflygbränsle i sitt bokningssystem. Vi är stolta över att få vara med BRA även på nästa steg på deras resa och vi är säkra på att detta även kommer att visa sig vara ett viktigt steg för ett minskat klimatavtryck för flyget”, säger ATR:s VD Stefano Bortoli.

(Foto: BRA)

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.