LFV ska ta fram ny luftrumsstruktur

Regeringen har givit LFV i uppdrag att utreda hur det undre luftrummet, under flygnivå 095 (9 500 fot), motsvarande 2 900 meter, ska utformas för att skapa bättre förutsättningar för miljövänligare flygningar till landets flygplatser.

I maj år 2019 presenterade LFV ett regeringsuppdrag och konstaterade att en översyn av det undre luftrummet är nödvändig för att säkerställa att luftfartyg kan flyga miljöeffektivt in till landets kontrollerade flygplatser utan att piloter behöver begära att flyga i okontrollerat luftrum.

Med bakgrund av detta har LFV nu fått i uppdrag av regeringen att utreda hur luftrummet under flygnivå 095 (9 500 fot) motsvarande 2 900 meters höjd ska utformas för att skapa bättre förutsättningar för miljövänligare flygningar till svenska flygplatser. Dessutom ska hänsyn till behovet av en uppbyggnad av särskilda funktionaliteter för obemannad luftfart, drönare, inkluderas. Detta samtidigt som tillgängligheten säkerställs för Försvarsmakten och andra användare av luftrummet på lägre höjder.

Ann Persson Grivas. (Foto: LFV)

”I och med det här nya uppdraget är LFV utsedd till den myndighet som ska föreslå hur ett undre luftrum skulle kunna utformas. Vi ser fram emot att ta fram moderna och klimatsmarta förutsättningar för alla som använder det svenska luftrummet. Arbetet kommer att ske i nära dialog och samverkan med berörda intressenter”, säger Ann Persson Grivas, generaldirektör för LFV.

Utredningen som LFV nu ska genomföra ska resultera i ett förslag på hur det undre luftrummet kan organiseras. Förslaget ska kunna vara ett underlag för flygplatserna att genomföra förändringar i sina respektive luftrum så att det skapas moderna förutsättningar för dagens och morgondagens flyg. Den senaste luftrumsförändringen i Sverige gjordes år 1998 och LFV konstaterar att det är hög tid att anpassa luftrummet efter de brukare som nu rör sig i lufthavet.

(Foto: LFV)

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.