Nya friktionskrav ställer till det i Gällivare

Med de nya kraven för friktionsmätning kan Gällivare Airport inte trafikeras med CRJ900 under vintern. Detta ställer till det för flygplatsens trafik till Stockholm, men Trafikverket och Nordic Aviation Group som flyger till Arlanda har nu löst problemet och byter flygplanstyp.

Trafikverket, som upphandlar flygtrafik till Gällivare, och flygoperatören Nordic Aviation Group har säkrat flygtrafiken till Gällivare under den kommande vintern. Ett avtal har tecknats om en annan flygplanstyp som klarar de nya internationella friktionskraven som innebär att dagens flygplanstyp CRJ900 inte kan trafikera Gällivare.

Från den 1 oktober kommer Nordic Aviation Groups flygbolag Regional Jet att istället för CRJ900 att flyga med en ATR 72 på sträckan Gällivare-Stockholm Arlanda som flygs via Arvidsjaur. ATR-flygplanet klarar de nya reglerna för friktionsvärden mot landningsbanan men innebär samtidigt en längre flygtid till och från Gällivare samt Arvidsjaur.

”Från och med 1 oktober kommer flygtiden att bli något längre och antalet säten per flight något färre. Men det senare kommer att kompenseras med utökat antal turer i veckan vilket i slutänden leder till sammanlagt fler platser”, säger Håkan Jacobsson på Trafikverket.

Förhoppningen från Trafikverkets sida är nu att Gällivare flygplats ska söka och bli en så kallad SPWR Specially Prepared Winter Runway till vintern 2022/2023 vilket gör det möjligt med en återgång till jettrafik igen.

(Foto: Rosedale7175)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.