BRA satsar på net-zero och anställer ny hållbarhetschef

BRAs mål är att ta täten i arbetet mot ett fossilfritt inrikesflyg år 2030 och därmed bli en av de första flygbolagen i världen som når ”net-zero”. Under hösten kommer BRA att formalisera sin plan att bli det första flygbolaget att nå Net-Zero och anställer även Maria Fiskerud som ny hållbarhetschef.

BRA har som mål att halvera användandet av fossilt bränsle till år 2025 och vara helt fossilfria år 2030. Under hösten i år kommer BRA därför att formalisera sin plan att bli det första flygbolaget att nå Net-Zero och anställer nu Maria Fiskerud som ny hållbarhets- och kommunikationschef.

”Vi har letat efter någon som kan leda BRAs gedigna omställningsarbete men också visa vägen för hela branschen. Därför är jag glad över att få välkomna Maria Fiskerud till oss. Hon är en pionjär inom området fossilfritt flyg inte bara i Sverige utan även globalt. Vi kommer nu under Marias ledning ta nästa steg för att se både hur vi kan minska våra egna utsläpp ytterligare, hjälpa våra kunder att minska deras samt att ställa högre krav på våra leverantörer”, säger Ulrika Matsgård, VD på BRA. 

För ett par år sen arbetades en färdplan fram i samarbete mellan den svenska flygbranschen och regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige för ett fossilfritt inrikesflyg år 2030. Ett arbete som BRA var aktiva i och sen dess har flera framstående initiativ realiserats av företaget såsom etableringen av en enhetsflotta med världens mest bränslesnåla regionalflygplan ATR72-600, lanseringen av biobränslebiljetter samt klimatkompensation av mer än hela bolagets fossila utsläpp.

Maria Fiskerud kommer att ingå i BRAs ledningsgrupp och under hösten arbeta fram vetenskapligt baserade mål. Idag arbetar BRA utifrån metodiken 1,5 graders Business Playbook. Maria är grundare av Tydligt Ledarskap och har skrivit en bok om förändringsledarskap. Som vd har hon byggt upp Fly Green Fund, en ekonomisk förening med uppdrag att kick-starta den nordiska marknaden för bioflygbränsle. Hon har senaste åren arbetat som klusterledare för Fossilfritt flyg 2045 och projektledare för elflygsprojekten Nordic Network for Electric Aviation och Elektrisk Lufttransport i Sverige på RISE Service Labs.

Maria Fiskerud. (Foto: BRA)

”Det är dags att våga lämna forskning och testarenor och börja utveckla kommersiella lösningar. Då var det också dags för mig att ta det steget. Transformationen av flygbranschen kommer att kosta, men jag är övertygad om att det kommer att kosta mer om vi inte gör något. BRA, och Norden, har möjlighet att vara med och driva utvecklingen och den resan vill jag vara med på,” säger Maria Fiskerud, ny hållbarhets- och kommunikationschef på BRA.

(Foto: BRA)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.