British Airways kan starta nytt lågprisbolag

British Airways har planer på att konsolidera sina kortlinjetrafik inom Europa till bara en London-flygplats. Detta skulle i sådant fall lämna Gatwicks flygplats utan kortdistanslinjer med British Airways men det brittiska flygbolaget tittar istället på att starta ett nytt lågprisbolag med bas på London Gatwick Airport.

Genom åren har flera fullkostnads- och flaggflygbolag i Europa startat lågprisflygbolag för att konkurrera med andra lågprisflygbolag som exempelvis Ryanair och easyJet. Ett av dessa fullkostnadsbolag är British Airways som mellan år 1998 och 2002 hade lågprisflygbolaget Go Fly och nu har det brittiska fullkostnadsbolaget planer på ett nytt lågprisflygbolag enligt Head for Points som hänvisar till ett internt brev till British Airways personal.

I brevet berättar British Airways ledning med VD Sean Doyle i spetsen att man planerar att etablera ett nytt dotterbolag i form av ett lågprisbolag med bas på London Gatwick som ska komplettera bolagets långlinjetrafik från Gatwick. Det nya lågprisflygbolaget kan komma i trafik under sommaren år 2022 och ska flyga på linjer där det råder hög konkurrens. Beskedet om att British Airways kan komma att starta ett nytt lågprisflygbolag innebär också att man avser att själva sluta flyga från Gatwick-flygplatsen på kortdistanslinjer och konsolidera all denna trafik på Heathrow där bolagets nav finns. British Airways kommer dock att behålla viss långlinjetrafik på Gatwick.

Enligt CNN Business arbetar British Airways just nu med förslag tillsammans med fackföreningar om en etablering av ett nytt dotterbolag på Gatwick-flygplatsen som är belägen söder om London. Gatwick har idag trafik med flera lågprisflygbolag som easyJet, Norwegian, Ryanair samt Wizz Air och både easyJet och Wizz Air har baser på flygplatsen. Konkurrensen från bland annat dessa lågprisbolagen är något som gör att British Airways ledning ser ett nytt eget lågprisflygbolag som viktigt för att kunna konkurrera om passagerarna.

(Foto: Morten Amundsen)

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.