Över en miljon passagerare flög med SAS i augusti

Under sommarsäsongen har efterfrågan ökat och mer än en miljon passagerare flög med SAS i augusti. Det är ungefär samma nivå som i juli, men en ökning med nästan 52 procent jämfört med samma månad förra året.

Något fler passagerare flög med SAS i augusti än i juli. Under årets åttonde månad flög det 1 087 000 passagerare jämfört med 1 079 000 passagerare i juli. Ökningen från juli till augusti är nästan en procent samtidigt som kapaciteten var marginellt lägre. Däremot var kapaciteten 65 procent högre än samma månad år 2020. Den totala kabinfaktorn för SAS i augusti slutade på 61 procent, vilket är i linje med juli.

”Reserestriktioner kvarstår och alla på SAS gör allt vad vi kan för att det ska vara så enkelt som möjligt för våra kunder att resa. Vi fortsätter att öppna nya linjer när restriktioner och efterfrågan tillåter. Men det råder fortsatt stor osäkerhet kring utvecklingen av pandemin och detta påverkar hela flygbranschen negativt. Flexibilitet kommer att vara avgörande under återhämtningsfasen, för att snabbt kunna agera på förändringar i efterfrågan”, säger Anko van der Werff, koncernchef och VD på SAS.

Den största ökningen i augusti jämfört med samma månad förra året stod SAS interkontinentala trafik för. Mätt i intäktsbringande passagerarkilometer (RPK) ökade den interkontinentala trafiken med 430 procent medan utvecklingen för RPK på linjer inom Europa och inrikes i Sverige, Danmark samt Norge var 129 procent respektive 17 procent. Inrikestrafiken har stått emot pandemin bäst och därav är ökningen inom detta segment minst eftersom där är minst återhämtning att finna. Samtidigt har resandet interkontinentalt och inom Europa ökat under sommaren när antalet vaccinationer ökar och reserestriktioner minskar.

Passagerarsiffrorna för augusti visar också att SAS har fått tillbaka 39,1 procent av passagerarantalet som man hade i augusti år 2019. Detta kan jämföras med andra nordiska flygbolag i augusti där Finnair hade 19,6 procent av passagerantalet tillbaka, Norwegian hade 22,5 procent tillbaka medan Icelandair presterade bäst med 44,8 procent av passagerantalet tillbaka av det som man hade i augusti år 2019 vilket CHECK-IN.DK skriver om.

(Foto: Bene Riobó)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.