IATA: Tydlig återhämtning i juli – men fortfarande långt kvar

IATA uppger att efterfrågan på både inrikes- och utrikesflygresor tydlig ökade under juli jämfört med juni. Samtidigt är dock efterfrågan fortsatt långt från nivåerna före pandemin på grund av reserestriktioner som försenar en återhämtning på främst den internationella marknaden.

Efterfrågan på flygresor, som IATA mäter i intäktspassagerarkilometer (RPK), ökade i världen under juli jämfört med juni enligt ny statistik från organisationen som visar att efterfrågan var 53 procent lägre i juli jämfört med juli år 2019. Det är en klar förbättring jämfört med juni då efterfrågan var 60 procent lägre jämfört med samma period år 2019.

Under juli var det även tydligt att det är inrikesflyget som leder återhämtningen. Efterfrågan på inrikesresor var ner 16 procent jämfört med juli år 2019 medan efterfrågan för utrikesresor var ner 74 procent jämfört med juli år 2019. IATA menar att problemet för den internationella trafiken är reserestriktioner och problem med att resa mellan länder på grund av detta.

Willie Walsh. (Foto: IATA)

”Resultaten i juli återspeglar människors iver att resa under sommaren på norra halvklotet. Inrikestrafiken var tillbaka till 85 procent av nivåerna före krisen, men den internationella efterfrågan har bara återhämtat sig till drygt en fjärdedel av volymerna 2019. Problemet är gränskontrollåtgärder. Regeringsbeslut drivs inte av data, särskilt inte vad gäller vaccinens effektivitet. Folk reste dit de kunde, och det var främst på inrikesmarknaderna. En återhämtning av internationella resor kräver att regeringar återställer friheten att resa. Åtminstone bör vaccinerade resenärer inte möta restriktioner. Det skulle göra mycket för att återansluta världen och återuppliva resesektorn och turism”, säger Willie Walsh, generaldirektör för IATA.

För Europas del visade juli på en total återhämtning av efterfrågan till 44 procent av nivåerna i juli år 2019 och en kabinfaktor för kontinenten som landade på 73 procent vilket även är nära genomsnittet för kabinfaktor för stora delar av världens flygtrafik som IATA för statistik över. Den kontinent som klarade sig bäst i juli var Nordamerika där efterfrågan ligger på 72 procent av nivån i juli år 2019 och flygningarna till och från samt inom Nordamerika hade en genomsnittlig kabinfaktor på 84 procent.

(Foto: Brücke-Osteuropa)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.