Det tredje kvartalet – 1,4 miljarder i förlust för SAS

SAS tredje kvartal i bolagets räkenskapsår visar på ännu en miljardförlust. Denna gången blev det en förlust på 1,4 miljarder kronor vilket är väsentligt bättre jämfört med det tredje kvartalet föregående räkenskapsår då bolaget förlorade närmare 2,1 miljarder kronor.

SAS redovisar en förlust på närmare 1,4 miljarder kronor före skatt för bolagets tredje kvartal i bolagets brutna räkenskapsår. Det är främst påverkan från pandemin som ligger bakom förlusten som är betydligt bättre än förlusten på 2,1 miljarder kronor före skatt som bolaget hade motsvarande period föregående räkenskapsår. 

Anko van der Werff. (Foto: SAS)

Det tredje kvartalet visade trots miljardförlusten på ett antal ljuspunkter för SAS. De totala intäkterna för bolaget ökade med 106 procent jämfört med andra kvartalet, antalet passagerare ökade med 144 procent och kabinfaktorn ökade med 23 procentenheter till 52 procent. Samtidigt är det dock långt kvar till nivåerna före pandemin då SAS redovisade vinster, vilket visas då intäkterna är 70 procent lägre för det tredje kvartalet jämfört med samma kvartal år 2019. 

SAS nya VD Anko van der Werff konstaterar i kvartalsrapporten att återhämtning för flygbranschen beror på hur pandemin utvecklas. Samtidigt förväntar sig SAS att resandet kommer att öka framöver när allt fler vaccineras och att fler fritidsresenärer och en ökad konkurrens är att vänta. Dessutom lyfter Anko van der Werff fram att resenärer bokar sina biljetter närmare inpå avresedatum, vilket innebär att förmågan att flexibelt skala upp och ner kommer att vara en avgörande framgångsfaktor för flygbranschen framöver.

(Foto: SAS)

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.