Utredning: Bromma flygplats kan läggas ner om 4-6 år

Bromma flygplats kan läggas ner någon gång mellan år 2025 och 2027 om ett sådant beslut tas under nästa år. Det visar en utredning om en avveckling av cityflygplatsen som nu regeringen tagit emot.

Trafikverkets ordförande Magnus Persson har nu lämnat över sin utredning om en avveckling av driften av och verksamheterna vid Bromma flygplats. Den konstaterar att en nedläggning av flygplatsen kan ske någon gång mellan år 2025 och år 2027 om ett beslut om nedläggning tas under nästa år vilket är möjligt enligt Persson. Just nu har Swedavia ett avtal med Stockholms stad om att bedriva flygverksamhet på Bromma flygplats till år 2038 men detta avtal kan sägas upp i förtid.

Sedan tidigare har en majoritet i trafikutskottet röstat nej till regeringens förslag om att lägga ner Stockholms cityflygplats och i ett tillkännagivande till regeringen skrev man att Bromma flygplats ska fortsätta vara en modern flygplats och att beslut om en nedläggning inte kan tas förrän flyget har återhämtat sig. Utredningen som nu lämnats över till regeringen ska ut på remiss och på en presskonferens sade infrastrukturminister Tomas Eneroth att han ser fram emot att diskutera utredningen i riksdagens trafikutskott.

På Bromma flygplats finns idag många olika verksamheter och reguljärflyg bedrivs främst på inrikeslinjer genom BRA, Air Leap och utrikes till Brussels Airlines. Även samhällsviktigt flyg, som ambulansflyg, affärsflyg och helikopterflyg använder Bromma flygplats. Hur dessa påverkas vid en nedläggning av Bromma är inte säkert men utredningen pekar på att lösningar behövs.

Magnus Persson ser även att Swedavia bör ”Brommafiera” Arlanda för att skapa en tidseffektiv resa som Bromma flygplats idag kan erbjuda men Arlanda inte kan på samma sätt. En ”Brommafiering” av Arlanda innebär enligt Magnus Persson ombyggnationer av terminaler som ska vara bättre anpassade för punkt-till-punkt trafik som är en stor del av trafiken på Bromma flygplats. Utredningen konstaterar också att klimateffekterna för en nedläggning av Bromma flygplats är försumbara, medan givetvis bullret kommer att minska om Bromma flygplats läggs ner.

(Foto: Peter Phillips)

2 kommentarer

  1. Ett beställningsverk av MP och vissa socialdemokrater som inte tar del av vad som händer i omvärlden. MIT har tagit fram ett klimat och miljövänligt sätt att ge flygplan en tyst flykt med inga utsläpp
    Utredningen säger att det är inga problem med att flytta trafiken till Arlanda men det kommer bli problem med slottiderna på förmiddagar och eftermiddagar! BRA har gjort en förfrågan om vilka resurser de kan få vid en flytt till Arlanda. När de fick svaret meddelade de att de avstod från att flytta till Arlanda.
    Riksdagen har majoritet för att beslutet inte går igenom men infrastrukturministern är övertygad om att nedläggningsbeslutet skall drivas igenom innan valet på ett sätt som gör att det inte kan rivas upp efter valet.
    Tala om arrogans och maktfullkomlighet.
    Den so tror att de nya flygbolagen bara skall lägga sig ner och dö kommer att bli väldigt besvikna

  2. En majoritet av Riksdagen sa ju nej till nedläggning redan den 2 Juni och utredaren hänvisar till just Riksdagen i sin utredning att ett godkännande krävs från Riksdagen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.