Snart gör Alitalia sin sista flygning

Den 14 oktober blir Alitalias sista dag i luften då det italienska statsägda flygbolaget läggs ner. Dagen efter, den 15 oktober, ser i stället ITA dagens ljus som ersättare till Alitalia och blir Italiens nya flaggflygbolag.

Det har varit klart sedan några månader tillbaka att Italiens nuvarande flaggflygbolag Alitalia, som ständigt dragits med stora förluster, ska läggas ner och nu har ett officiellt datum kommit för nedläggningen av flygbolaget som grundades i september år 1946. Den 14 oktober genomför flygbolaget sina sista flygningar för att dagen efter ersättas av Italiens nya flaggflygbolag ITA, Italia Trasporto Aereo. 

ITA som är helt ägt av den italienska staten kommer att ha en flygplansflotta bestående av 52 flygplan som troligen kommer från Alitalia. Hittills har ITA tagit emot ett flygplan från Alitalia, en Airbus A330-200. 

ITA är ett helt nytt flygbolag med ett eget flygoperativt tillstånd för kommersiella flygningar (AOC) som skiljs från Alitalias tillstånd. Därför är det inte möjligt för passagerare som bokat resor med Alitalia efter den 15 oktober att få sina resor ombokad till nya ITA. I stället kan man som resenär antingen få pengarna tillbaka för flygresan eller boka om till en resa med Alitalia som sker innan den 15 oktober.

(Foto: Alessandro Ambrosetti)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.