SAS skjuter upp Airbus A321LR-premiären

Den 1 september skulle SAS återupptagit flygningarna mellan Köpenhamn och Boston. Samtidigt skulle det även vara premiär för bolagets Airbus A321LR, men SAS väljer att skjuta fram återupptagande av Köpenhamn-Boston och med det också premiären för A321LR i bolagets linjenät.

En svag efterfrågan på resor till USA på grund av osäkerheten kring delta-varianten av coronaviruset gör att SAS skjuter upp omstarten av flyglinjen Köpenhamn-Boston som skulle skett den 1 september rapporterar check-in.dk. Beslutet som togs under måndagen gör också att premiären för flygplanstypen Airbus A321LR i SAS linjenät får vänta och det är i nuläget oklart både när Köpenhamn-Boston återupptas och premiären för A321LR kommer att ske.

SAS har beställt tre Airbus A321LR-flygplan som är ett narrow body-flygplan, med plats för 157 passagerare i en tre klass konfiguration, som har en räckvidd för att kunna flyga långlinjer till exempelvis Nordamerika från Skandinavien. Flygplanstypen som blivit populär hos flygbolagen är lämpad för att flyga på långlinjer där efterfrågan inte är tillräckligt stor för traditionella långlinjeflygplan som exempelvis wide body-flygplanet Airbus A330. 

Dessutom kan flygplanstypen komma väl till pass när pandemin minskat efterfrågan på långlinjeresor kraftigt och sättas in på flyglinjer där wide body-flygplan tidigare flög för att få i gång flygningar igen. Nackdelen med ett flygplan som Airbus A321LR är dock att fraktkapaciteten är lägre än i större långlinjeflygplan vilket kan påverka användandet av flygplanstypen negativt under pandemin. Detta eftersom efterfrågan på frakt i många fall är det som gör det ekonomiskt att flyga långlinjer när antalet passagerare är relativt sett få.

(Foto: Airbus)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.