Utrikesflyget fortsätter att återhämta sig på Arlanda

Den internationella flygtrafiken till Stockholm Arlanda fortsätter att återhämta sig. Under augusti har bokningsvolymerna närmat sig ungefär hälften av nivån under samma månad 2019 enligt data från IATA.

Det är Stockholms Handelskammare som tagit del av bokningsdata från IATA som visar att återhämtningen för det internationella flyget till och från Stockholm Arlanda Airport fortsätter. Under det senaste halvåret bokades sammantaget 96 517 internationella resor till Arlanda under augusti och 84 717 av resorna bokades under maj, juni och juli. Sammantaget ökar nivån på bokningar som genomfördes i maj, juni och juli för avresa i augusti med 206 procent jämfört med föregående år.

Samtidigt är det dock långt kvar till nivåerna före pandemin men enligt den senaste bokningsdata från IATA ligger bokningsvolymerna i augusti på ungefär 46 procent av hur det såg ut i augusti år 2019. Detta kan jämföras med år 2020 då nivån på bokade resor för augusti låg på 15 procent av bokningarna för augusti år 2019.

Carl Bergkvist. (Foto: Stockholms Handelskammare)

”Utvecklingen understryker att flyget är ett oerhört effektivt sätt att överbrygga stora avstånd och att det i grunden finns en stor efterfrågan. Nu går det stabilt uppåt i takt med att förutsättningarna att resa förbättras med lättade restriktioner och utbudet på linjer återkommer”, säger Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

Stockholms Handelskammare konstaterar även att flygets återhämtning som nu sker gör att beslut om framtida flygkapacitet i Stockholm bör vänta. Detta eftersom man inte vet hur snabbt återhämtningen kan komma att ske och att flygkapacitet kan behövas i Stockholm och skulle då en nedläggning av Bromma flygplats ske kan brist på kapacitet uppstå vid peaktider.

”Det är fortfarande långt kvar till normala nivåer, men vi ser tecken på att det internationella flygandet till Arlanda ser ut att fortsätta under hösten. Det talar starkt för att föreställningen att det går att lägga ned Bromma flygplats är förhastad och felaktig. När flyget återgår till tidigare nivåer, vilket kan ske relativt snart, kommer Sverige behöva huvudstadsregionens flygkapacitet”, säger Carl Bergkvist.

(Foto: Brendan Austin)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.