Skövde föreslås lägga ner sin flygplats

Skövde kommun föreslås att lägga ner Skövde flygplats. Detta för att använda marken för framtida industrietableringar i kommunen där flygplatsen är det enda alternativet enligt kommunen.

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Skövde kommun föreslår att Skövde flygplats ska avvecklas och att marken istället ska användas som industrimark. Detta kan innebära slutet för flygplatsen som öppnades år 1989 och som inte haft någon reguljär flygtrafik sedan år 2002. Flygplatsen används idag av allmänflyg, privatflyg och ambulansflyg.

”Det här är något som har kommit fram i en intensiv process där vi kan konstatera att vår enda möjlighet att erbjuda mark för större etableringar är att avveckla flygplatsen”, säger Katarina Jonsson, kommunstyrelsens ordförande i Skövde. ”Skövde har historiskt varit en stark aktör inom tillverkningsindustrin och det vill vi fortsätta att vara även framåt. I den industriella omställning som sker så är det här nödvändigt för att Skövde ska vara förberedd för att attrahera nya arbetstillfällen.”

Området där flygplatsen idag ligger lämpar sig väl för att ställa om till industrimark och utgör det enda alternativ som Skövde har för att möjliggöra den här typen av utveckling enligt kommunen. Flygplatsen har idag fem anställda inom det kommunala bolaget Skövde flygplats AB. Där finns även företag och föreningar som kommer att påverkas av nedläggningen.

”Vi är medvetna om att det här förslaget påverkar dem som är anställda eller har verksamhet vid flygplatsen. Vi har full respekt för de känslor och den oro som detta innebär och vi ska ge det stöd vi kan”, säger Katarina Jonsson.

Förslaget om att lägga ner flygplatsen går nu vidare vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktiga för beslut.  

(Foto: DegaZ)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.