SAS dominerar på den svenska flygmarknaden

SAS dominerar på både den svenska inrikes- och utrikesmarknaden och har störst marknadsandel för både inrikesflyg och utrikesflyg när Transporstyrelsen summerat data för årets andra kvartal. Bakom SAS på inrikesmarknaden återfinns BRA och på utrikesmarknaden har Wizz Air näst störst andel av marknaden.

Under årets andra kvartal, april-juni, var SAS det dominerande flygbolaget på den svenska flygmarknaden. På inrikesmarknaden har SAS en tydlig ledande ställning med 74 procent av marknaden. Tvåa är BRA som har en marknadsandel på drygt tio procent och som efter sin uppstart i maj tagit sig förbi övriga flygbolag på inrikestrafiken. Bakom BRA återfinns Air Leap som har en marknadsandel på ungefär sju procent. Först därefter kommer Norwegian som under det andra kvartalet år 2019 var det tredje största flygbolaget på inrikestrafik.

Det andra kvartalet år 2019, det vill säga samma period före pandemin, var SAS den största aktören på inrikesmarknaden, men med en mindre marknadsandel, cirka 47 procent, medan BRA hade en marknadsandel på 32 procent och Norwegian 19 procent.

På utrikestrafiken är det inte så tydligt med dominerande flygbolag även om SAS är det flygbolag som har störst marknadsandel. Bolaget har drygt 20 procent av utrikesmarknaden och följs därefter av Wizz Air som har närmare 15 procent av marknaden och på tredje plats kommer Lufthansa. Under det andra kvartalet år 2019 hade SAS en marknadsandel på 23 procent följt av Norwegian på 19 procent och Ryanair på nästan nio procent.

De flygbolag som dominerar flyget i Sverige är också ofta de som flyger på de största flyglinjerna. På inrikesmarknaden var Stockholm Arlanda-Luleå, Göteborg och Umeå de tre största, mätt i antal passagerare, under det andra kvartalet och samtliga flyglinjer trafikeras av SAS. På utrikestrafiken är detta inte lika tydligt men den största utrikeslinjen under det andra kvartalet från Sverige var Stockholm Arlanda-Frankfurt som trafikeras av SAS och Lufthansa.

(Foto: Bene Riobó)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.