Ökade avgifter kan slå hårt mot Sveriges tillgänlighet

Det finns kraftiga underskott i avgiftssystemen för säkerhetskontroll av flygpassagerare och undervägssavgifter. Det kan komma att innebära kraftiga avgiftshöjningar för flygbolagen de kommande åren och Transportstyrelsen ser att en sådan höjning kommer att påverka Sveriges internationella konkurrenskraft och påverka tillgängligheten i landet.

Coronapandemin har inneburit att underskottet i systemet med undervägsavgifter landat på 1,6 miljarder kronor under år 2020 och för avgiftssystemet avseende säkerhetskontroll av passagerare (GAS) till drygt 700 miljoner för förra året. Dessa två system hanteras av Transportstyrelsen som konstaterar att om underskotten ska tas igen med högre avgifter de kommande åren kan detta komma att bland annat påverka tillgängligheten i vårt avlånga land. Som exempel ger Transportstyrelsen att den upphandlade trafiken skulle komma att bli dyrare där resor med bli inte är ett realistisk alternativ.

Samtidigt kan framtida avgiftshöjningar för GAS och undervägsavgifter komma att minska Sveriges internationella konkurrenskraft och attraktivitet för utländska flygbolag om avgifterna blir allt för höga jämfört med grannländer. Detta kan i sin tur komma att påverka turismnäringen negativt enligt Transportstyrelsen. Även det faktum att höga undervägssavgifter kan innebära att flygbolag väljer att undvika svenskt luftrum och med det få längre flygtider och större utsläpp som kommer att påverka klimatet negativt.

De två system som Transportstyrelsen hanterar och som just nu har stora underskott är dessutom bara några exempel på kostnader för flygbolag som kan komma att öka på sikt. Transportstyrelsen konstaterar vidare att exempelvis flygskatt, ETS och CORSIA är kostnader som flygbolag inte kan påverka och även framtida krav på bättre bränslen för klimatet kan medföra högre kostnader. De ökade kostnader kommer att behöva föras på biljettpriserna för resenärer inom samt till och från Sverige, och påverkar även godstransporter med högvärdigt gods, exempelvis läkemedel, vacciner, medicinsk utrustning, reservdelar och färskvaror, men även frakten som flygs i passagerarflygplans lastrum.

(Foto: Victoria Ström)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.